"Eieren zijn bijna even slecht voor gezondheid als roken"

doorLien Buyckop 16/08/2012

Een Canadese wetenschapper is ervan overtuigd dat een eitje eten bijna even slecht is voor je gezondheid als roken. Eieren versnellen namelijk de ontwikkeling van coronaire hartziektes, een aandoening die traditioneel vaak gelinkt wordt aan het roken van sigaretten.

Het gaat meer bepaald om atheromatose of 'aderverkalking'. Daarbij worden plaque, dode, vetbevattende cellen, afgezet op de wand van de ader. Als de plaque sterk aangroeit, kan dat leiden tot de afsluiting van een bloedvat. De plaque kan ook scheuren, waardoor de inhoud vrijkomt en een embolie veroorzaakt, zoals een hart- of herseninfarct.

Stijging
En volgens dr. David Spence van de University of Western Ontario zorgt het eten van een eierdooier voor een verhoogde opbouw van de plaque in de halsslagader. Het zou ongeveer 66 procent van de schade toebrengen die door roken veroorzaakt wordt.

Dat is zijn conclusie na een onderzoek bij 1.231 mannen en vrouwen, met een gemiddelde leeftijd van 61,5 jaar. Bij hen werd nagegaan hoeveel plaque er in hun aderen zat. Ook moesten ze vragenlijsten invullen over hun levensstijl.

De resultaten toonden aan dat de plaque in de halsslagader na 40 jaar in stijgende lijn ging. Bij patiƫnten die regelmatig rookten of eieren aten, bleek de hoeveelheid plaque nog meer te stijgen. Dat hing sterk af van de consumptie: wie drie eieren per week at, had duidelijk meer plaque dan wie er maar twee at.

Cholesterol
"De stelling dat eieren deel kunnen uitmaken van een gezond dieet voor gezonde mensen, klopt dus niet", zegt dr. Spence. "Een hoge opname van cholesterol verhoogt het risico op hart- en vaatziekten, en eieren bevatten erg veel cholesterol. De studie toont aan dat plaque zich bij het ouder worden opstapelt in de aderen, en dat eieren die opstapeling versnellen."

En hoewel de wetenschapper weet dat meer onderzoek noodzakelijk is, vindt hij toch dat patiƫnten met een verhoogd risicio op hart- en vaatziekten de consumptie van eieren moeten vermijden.