Elke dag krijgen 26 vrouwen diagnose borstkanker

doorRedactieop 19/11/2010

In België stellen artsen elk jaar bij ongeveer 9.500 vrouwen borstkanker vast, dat zijn gemiddeld 26 diagnoses per dag. Het is met 33 procent de meest frequente kanker bij vrouwen.

Lichaamsbeweging

Onderzoek heeft bewezen dat er belangrijke risicofactoren zijn die vrouwen zelf in de hand hebben. Daarom organiseert de Stichting tegen Kanker op 26 november een infodag. "Regelmatig fysiek actief zijn leidt tot een belangrijke daling van het risico op borstkanker", aldus dokter Ivo Nagels van de Stichting tegen Kanker. "Vrouwen lopen zo vijftien tot twintig procent minder risico voor de menopauze. Na de menopauze kan fysieke activiteit zelfs leiden tot tachtig procent minder risico. Een half uur tot een uur matig intensieve lichaamsbeweging per dag is ideaal. Een fikse wandeling is een mooi voorbeeld."

Minder depressief

Ook voor vrouwen die wel af te rekenen krijgen met borstkanker is regelmatige aangepaste lichaamsbeweging erg nuttig. "De lichamelijke, psychologische én sociale impact van fysieke activiteit is groot. De concentratie van bepaalde stresshormonen in het bloed daalt en de hersenen maken gemakkelijker stoffen aan die depressie en pijn kunnen tegengaan."

Drinken

Alcohol heeft dan weer een slechter effect. "Vanaf anderhalf glas per dag verhoogt een vrouw haar risico met zeven procent, vanaf vijf glazen met vijftig procent", besluit dokter Nagels.

De infodag van de Stichting Kanker vindt plaats op 26 november 2010 in het Dexia Auditorium in Brussel. Voor meer informatie kan u terecht op www.kanker.be. (belga/ep)