Eten met je linkerhand of vaker vrijen: zo word je deze winter niét ziek

doorSophie Vereyckenop 20/10/2015

Het wordt steeds donkerder buiten, we trekken sinds kort massaal onze winterjassen aan, en de doos zakdoeken staat weer binnen handbereik; het moet wel herfst zijn. En dat betekent dat ook de gevreesde griep en verkoudheid op de loer liggen. Deze trucjes helpen je om de schade te beperken.

Hoe kouder de lucht, hoe minder vocht het bevat. Dat betekent dat je ogen kunnen uitdrogen en er irritaties kunnen optreden. En binnen is het niet veel beter, want centrale verwarming heeft net hetzelfde uitdrogende effect. Wanneer we ons in zulke droge lucht bevinden, knipperen we dus beter meer met onze ogen om te compenseren voor het vocht dat we verliezen. Ook brillen of zonnebrillen kunnen de droge luchtstroom wat afwenden van de ogen en zo verlichting brengen.

Dat onze handen tal van bacteriën bevatten, weten we ondertussen wel. Door op een feestje een andere hand te gebruiken om mee te eten dan die waarmee je mensen begroet, verminder je het risico op bacterie-overdracht aanzienlijk. Schud mensen de hand met je rechterhand, maar val aan op die nootjes met je linker. En vergeet zeker geen antibacteriële handgel mee te nemen.

Wanneer iemand hoest, kunnen de druppeltjes maar liefst 3,5 meter door de lucht vliegen, volgens een studie van het Instituut voor Technologie in Massachusetts. Wanneer iemand in jouw buurt niest, draai je best je hoofd weg voor tien seconden, totdat de lucht weer proper is, en verander je vervolgens best van zitje. Eén keer hoesten is goed voor 100.000 minuscule druppeltjes, en je hebt maar 1 tot 30 van die deeltjes nodig om zelf een verkoudheid op te lopen.

Ja hoor, na één week is het tijd om van kussensloop te wisselen (dagelijks wanneer je partner met een griepje worstelt). Was je kussenslopen op een hoge warmtestand en doe het water niet meteen weg. Virussen leven namelijk langer wanneer de lucht koud en droog is. Te lui om iedere week van beddengoed te wisselen? Draai je kussensloop dan gewoon om.

Vooral in de winter kan je wel eens last hebben van gevoelige tanden, aangezien koude lucht ervoor zorgt dat de tandhalzen die blootliggen (door bijvoorbeeld slijtage, teruggetrokken tandvlees) extra gestimuleerd worden. Een tandpasta voor gevoelige tanden is dus geen overbodige luxe wanneer het kouder wordt. Bovendien kan je lichaam na verloop van tijd wennen aan bepaalde combinaties van ingrediënten, dus het is geen slecht idee om na een tijdje van merk te wisselen.

Volgens een studie van de Wilkes-Barre University in Pennsylvania zouden mensen die één of twee keer per week seks hebben, 30 procent meer immunoglobuline aanmaken. Dat is een antistof die ons beschermt tegen de koude. Het ideale excuus om nog eens samen tussen de lakens te duiken dus.