Experts: "PIP-implantaten zijn niet giftig of kankerverwekkend"

doorEllen Provoostop 19/06/2012

De siliconen die gebruikt worden in PIP-implantaten kunnen irritatie veroorzaken maar zijn niet kankerverwekkend of giftig, aldus Britse experts. Dames die een borstvergroting hebben ondergaan, kunnen dus nu opgelucht ademhalen.

Deze 'slechte' implantaten werden gemaakt door het Franse bedrijf Poly Implant Prothese (PIP). Britse dokters zeggen dat de gel, die bedoeld voor matrassen bestemd was, niet giftig of kankerverwekkend is. Toen vorig jaar bekend raakte dat de kans op een scheur bij deze implantaten twee keer zo groot is, brak er wereldwijd paniek uit. Ook hebben dames ook meer kans op zwellingen in de borsten. 

Geen bedreiging
Professor Bruce Keogh ontdekte dat patiënten na 10 jaar 15 tot 30 procent kans lopen op een gescheurd implantaat scheuren, dat is slechts 10 tot 14 procent bij andere merken. Deze bevatten het chemische bestanddeel siloxane wat qua samenstelling erg lijkt op siliconen. Je vindt dit ook in haar- en huidproducten en deodorants. "Voor veel vrouwen die een borstvergroting ondergingen, is het stresserende periode geweest. We hebben verschillende tests gedaan op PIP-implantaten in het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Australië. Daaruit blijkt dat de samenstelling niet giftig is en geloven we niet dat de siliconen ze een gezondheidsbedreiging vormen op lange termijn voor vrouwen die ze hebben laten aanbrengen."

Symptomen
Toch raadt Keogh aan dames die de symptomen van een scheur vertonen, dit houdt gevoelige, pijnlijke borsten of knobbeltjes in, best een bezoekje aan hun huisarts brengen.