Fout: zwangere vrouwen stoppen met sporten uit angst voor baby

doorLien Buyckop 11/05/2012

Hoewel al meermaals bewezen is dat sporten tijdens de zwangerschap voordelen heeft voor je baby, durven veel vrouwen het nog steeds niet. Zij zijn bang dat de bewegingen schadelijk zijn voor het kindje in hun buik. Terecht, of niet?

Nee, vindt Melissa Hague, professor in de verloskunde en gynaecologie aan de University of Kansas. Hoewel er onmiskenbare voordelen zijn (zoals minder kans op een keizersnede of depressie), merkte ze in haar praktijk op dat veel vrouwen stoppen met sporten als ze zwanger worden.

Bang
Om na te gaan waarom, voerde Hague telefonische enquêtes uit bij 90 vrouwen die tussen 16 en 30 weken zwanger waren. Bijna de helft daarvan sportte voor de zwangerschap minstens 90 minuten per week, maar slechts 27 procent bleef dat ook doen als ze in verwachting waren. "De vrouwen zeiden bang te zijn om hun baby pijn te doen", vertelt Hague.

De angst bleek  vooral aanwezig te zijn bij vrouwen die niet (meer) sportten. Slechts 18 procent van hen dacht dat langer dan 30 minuten sporten veilig was voor de baby. Ter vergelijking: 62 procent van de vrouwen die wél bleven sporten, dachten hetzelfde.

De oorzaak voor deze verkeerde opvatting ligt volgens Hague in de mythes die doorgegeven worden van moeder op dochter. "Als hun eigen mama zegt dat ze door te sporten hun baby pijn doen, dan zullen de zwangere vrouwen het niet doen", meent zij.

Daarnaast zijn er ook andere factoren die het al dan niet sporten beïnvloeden. Zo waren vrouwen die buitenshuis werkten meer geneigd om te blijven sporten tijdens hun zwangerschap.

Dokter
Expert Raul Artal van de St. Louis University School of Medicine ziet nog een andere oorzaak. Volgens hem zijn ook dokters deels verantwoordelijk voor de misopvattingen. "Zij krijgen niet veel voorlichting over inspanningsfysiologie en gedragsveranderingen", zegt hij. "Daardoor is er veel onwetendheid."

"Nochtans is de zwangerschap een ideaal moment om te beginnen met een gezonde levensstijl, inclusief sporten", meent hij. "Voor vrouwen die voordien niet sportten, is wandelen een goede manier om te beginnen."

Volgens de richtlijnen is 30 minuten per dag sporten veilig voor zwangere vrouwen en hun baby. Toch doen de toekomstige mama's er goed aan om eerst ten rade te gaan bij hun dokter. Hij zal je ook kunnen vertellen welke sporten je moet vermijden (valsporten, contactsporten, ...).