"Frisdrank is even ongezond als sigaretten"

doorLien Buyckop 26/06/2012

Met suiker overladen frisdranken zijn even slecht voor de gezondheid als sigaretten. Dat zeggen Britse gezondheidsexperten. Zij ijveren dan ook voor publieke campagnes, om de mensen te waarschuwen voor de gezondheidsrisico's.

"De suikerverslaving, zeker in combinatie met de gekende verslavende eigenschappen van cafeïne in veel suikerrijke drankjes, heeft even veel risico's voor de gezondheid als de verslaving aan tabak", meent gezondheidsexperte dr. Lori Dorfman van de University of California.

Verslaving
Zo draagt de suiker in de frisdranken bij in de ontwikkeling van diabetes, hartaandoeningen en is het een belangrijke factor voor obesitas. Zeker dieetdrankjes doen je verdikken, want die triggeren de eetlust.

Bovendien breng je ook ernstige schade toe aan je lever, zelfs al drink je slechts 2 blikjes frisdrank per dag. Sommige patiënten moeten zelfs een levertransplatie ondergaan, omdat hun eigen lever de hoge hoeveelheid suiker niet aankan. Dat is een aandoening die normaal het resultaat is van een alcoholverslaving.

Verkoop
Dr. Dorfman, en veel van haar collega's, willen dan ook een beter reclamebeleid voor frisdranken. Zij vinden het niet kunnen dat "de bedrijven zich richten op jonge mensen, om de verkoop te doen stijgen."

Een woordvoerder van de 'Soft Drinks Association' doet de uitspraken echter af als onzin. "Sigaretten en frisdrank kan je echt niet vergelijken. Tabak is schadelijk in elke hoeveelheid, en elke vermindering in consumptie is een positieve stap voor je gezondheid."

"In het geval van eten en drinken, is het niet overeenkomen van calorie-opname en calorieverbruik de oorzaak van obesitas. Niet de opname van calorieën op zich", meent hij.