Fruit en groenten beschermen nauwelijks tegen kanker

doorRedactieop 07/04/2010

Vijf porties vers fruit en groenten per dag eten beschermt de gemiddelde mens maar een beetje tegen kanker. Zware drinkers worden beter beschermd door de gezonde voeding, maar dan vooral tegen kankers veroorzaakt door alcohol en roken, zoals keelkanker en darmkanker. De wetenschappers vermoeden dat het 'beschermende' effect dat fruit en groenten schijnen te hebben, eigenlijk aan andere factoren zijn te wijten.

Dat blijkt uit een studie bij 500.000 personen in 10 Europese landen over 9 jaar, zo schrijft The Guardian. De studie werd uitgevoerd door het National Cancer Institute, en vergeleek simpelweg de consumptie van fruit en groenten met het voorkomen van kanker.

Er werd gecontroleerd voor factoren die de resultaten zouden kunnen vertekenen, zoals roken, alcoholconsumptie, obesitas, eten van vlees, aantal uren beweging en het innemen van de pil.

Kleine beschermingskans
Als iedereen in de studie nog eens 150 gram fruit en groenten per dag extra zou eten, dan zouden 2,6 procent van alle kankers in mannen en 2,3 procent van alle kankers in vrouwen vermeden kunnen worden.

"Het onderzoek toont duidelijk dat de link tussen fruit en groenten en bescherming van kanker maar zwak is", aldus onderzoeksleider Paolo Boffetta van de Mount Sinai School of Medicine in New York.

Hart- en vaatziekten
Andere wetenschappers wijzen erop dat het nog steeds loont om voldoende fruit en groenten te eten omdat de consumptie er van wel beschermt tegen hart- en vaatziekten, en toch altijd een klein beetje beschermt tegen kanker.

Duizenden mensen per jaar
"Een daling van 2,5 procent lijkt niet veel, maar het gaat wel om duizenden mensen, in Groot-Brittannië zelfs om 7.000 mensen per jaar", argumenteert Rachel Thompson. "Bovendien helpt een gezonde voeding om een gezond gewicht te houden. Na stoppen met roken is het vermijden van overgewicht de belangrijkste maatregel om kanker tegen te gaan." (edp)