"Gebeurt er een aanslag, dan durft niemand nog te vliegen en verdien ik geen geld"

doorTimon Van Mechelenop 15/12/2016
Stefania Van Varenbergh.

Zelfstandige worden in België is duur en de combinatie met een gezin en een sociaal leven is lastig. En hoewel het een vreselijk stereotype is, beslissen vooral vrouwen daardoor om het niet te doen (de verhouding is nog steeds maar 60-40). Toch zijn er steeds meer jonge vrouwen die wél een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met zo'n straffe madam die de sprong aandurfde. Vandaag is Stefania Van Varenbergh (32) aan het woord, die zelfstandige reisagente is.

Na haar studie Toerisme, ging Stefania aan de slag bij verschillende reisorganisaties, de luchthaven en ze gaf ook een jaar les. Maar toen werd ze dertig, en zoals het cliché het wil, begon ze zich af te vragen wat ze graag nog wou bereiken in haar leven. Ze had al een zoontje, en combinatie van vaste uren en de opvoeding  viel haar steeds zwaarder. "Ik vind werken belangrijk, maar mijn gezin staat wel op de eerste plaats. Op een bepaald moment moet je, meestal als vrouw, kiezen om ofwel voor je carrière te gaan of voor je gezin. Natuurlijk kan je een nanny inhuren, en beide hebben, maar ik wil ook zelf tijd doorbrengen met mijn zoontje. Dat is de voornaamste reden dat ik voor mezelf ben beginnen werken," vertelt Stefania.

Op zijn minst opvallend, want heel wat vrouwen in deze reeks zeggen net dat een eigen zaak en een gezin hebben aartsmoeilijk is om te combineren. "Vroeger was ik om 18u klaar met werken en had ik mijn avond vrij, nu werk ik 's avonds meestal door. Maar ik kan mijn zoontje wel gaan ophalen van school, hem naar de voetbal brengen en zelf kiezen om even een paar uur met hem door te brengen. Dat ik nog doorwerk als hij gaan slapen is, vind ik iets helemaal anders. Die flexibiliteit is alleszins voor mij toch een heel groot voordeel."

Praktisch
Zelfstandige reisagent worden lijkt een droom, maar hoe gaat het in zijn werk? "Ik had door mijn werk natuurlijk al heel wat ervaring en connecties opgebouwd. Toen ik de beslissing genomen heb om voor mezelf te gaan werken, ben ik de cursus 'Maak werk van je eigen zaak' van de VDAB en Unizo gaan volgen. Daarin krijg je persoonlijke begeleiding bij het opstellen en uitwerken van je businessplan en je kunt ook naar interessante netwerkevents gaan. Daar heb ik geleerd dat zelfstandige worden in de toerismesector niet zo vanzelfsprekend is door verschillende risicofactoren. Via een vriendin ben ik uiteindelijk in contact gebracht met Travel Experts. Een Belgische reisorganisatie die zelfstandige reisagenten ondersteunt die een trouw klantenbestand bedienen in hun regio. Wij krijgen de nodige administratieve en logistieke ondersteuning van hen, klanten krijgen een veel persoonlijkere aanpak. Ik leer hen echt kennen, zodat ik een reis kan zoeken die aan al hun wensen voldoet. Ik moet een klein deel van mijn commissie afstaan, maar ik heb wel geen grote investeringen moeten doen. Dat scheelt natuurlijk enorm."

Het artikel gaat verder onder de foto.

Stefania aan het werk.

Toerismesector is onzeker
Toch werkt Stefania nog in bijberoep als reisagente. "Omdat ik nog maar een klein jaar bezig ben, kan ik er nog niet van leven. Ik moet mijn klantenbestand echt nog opbouwen en de toerismesector is sowieso al onzeker. Gebeurt er een aanslag, dan durft niemand meer te vliegen voor een paar weken en verdien ik geen geld. Daarom werk ik ook nog 3 dagen per week in een juwelierszaak. Ik hoop natuurlijk wel dat ik ooit voltijds als zelfstandige aan de slag kan, al weet ik nu al dat ik hier nooit rijk van ga worden, maar dat is ook niet mijn bedoeling. Mijn passie is reizen, en door deze job kan ik zelf voordelig op reis en ik kan de hele dag mensen net zo gelukkig maken als ikzelf. Heerlijk gewoon," zegt Stefania.

"Zelfstandige zijn, zelfs in bijberoep, is natuurlijk wel een stuk onzekerder. Zeker omdat ik een kindje heb, is het elke maand toch weer wat stress of ik wel genoeg ga verdienen. Ook vakanties zijn onbetaald, en je draait zelf op voor alle extralegale voordelen. Dat was even wennen, maar ik zou nu al niet meer terug willen. Doordat ik van thuis werk, is het ook belangrijk om karakter te hebben. Want je ziet natuurlijk heel de tijd werk om je heen in het huishouden. Ik moet dan echt een knop omdraaien, maar gelukkig lukt dat tot nu toe goed."