"Gebrek aan beweging is niet de oorzaak van obesitas"

doorLien Buyckop 26/07/2012
Het vele zitten is volgens de onderzoekers niet de oorzaak van het obesitasprobleem, wel het feit dat we meer eten

De huidige werknemers verbranden op kantoor even veel calorieën als de vroegere jager-verzamelaars. Daarom is het onmogelijk dat een gebrek aan beweging de oorzaak is van de obesitasepidemie. Dat stellen wetenschappers van het Hunter College in New York.

Experten hebben lange tijd aangenomen dat onze voorouders meer energie gebruikten dan wij. Het hoge (en stijgende) aantal gevallen van obesitas werden daarom toegeschreven aan te weinig beweging.

Constant
Het wetenschappelijke onderzoek van Herman Pontzer en zijn team bewees echter dat dit niet het geval is. Zij vergeleken daarvoor het energieverbruik van Westerse mannen en vrouwen met dat van hun soortgenoten in de open savanne van Tanzania.

Het resultaat? Ondanks het feit dat de leden van de Tanzaniaanse Hadza-stam grote afstanden afleggen om te jagen, bleek dat zij per dag even veel calorieën verbranden als een groep Amerikanen en Europeanen.

"Het overgrote deel van onze calorieën verbranden we door dingen die je niet kan zien, zoals het in gang houden van je organen en immuunsysteem. Fysieke activiteit is maar het topje van de ijsberg", aldus onderzoeksleider Herman Pontzer van het Hunter College in New York.

"Als je een beetje meer energie besteedt aan fysieke activiteiten, dan spendeer je een beetje meer aan iets anders, maar dat valt niet op. Deze studie toont dat je een heel verschillende levensstijl kan hebben, maar dat het energieverbruik altijd constant blijft."

Opname
De studie weerlegt zo het idee dat de oorzaak van de obesitasepidemie een gebrek aan beweging is. Maar wat is het dan wel? "Het probleem is dat we veel meer voedsel opnemen dan onze voorouders, terwijl we maar even veel verbranden. We nemen veel meer calorieën op dan we eigenlijk nodig hebben", stelt Pontzer.

Toch wil dat zeggen dat fysieke beweging geen voordelen heeft voor ons lichaam. "Het is essentieel om je lichaam gezond te houden. Het feit dat de Hadza-stam veel beweegt, zou bijvoorbeeld kunnen verklaren waarom de oudere leden in goede gezondheid zijn. Zij zijn beter bestand tegen chronische aandoeningen, zoals hartziekten, dan westerlingen", legt Pontzer uit.

"We zeggen dus niet dat fysieke activiteit niet belangrijk voor je gezondheid - dat is het duidelijk wel - maar het is volgens ons niet de hoofdoorzaak van het obesitasprobleem", besluit de wetenschapper.