Gebruik jij de veiligste manier om je oren schoon te maken?

doorTine Kintaertop 29/03/2016

Oorstokjes zijn een standaard attribuut in de meeste badkamers, en we grijpen na een bad of douche vaak naar een exemplaar om onze oren schoon te maken. Maar we zouden volgens artsen beter voor een andere aanpak gaan.

Of het nu uit onze neus, oren of huid komt, we zijn geen fan van de stoffen die ons lichaam produceert. Oorsmeer zien we dan ook liever met wat wattenstaafjes in de vuilnisbak verdwijnen dan dat het in onze oren blijft zitten, ook al is er een goede reden voor de substantie. Het geelbruine goedje, ook wel cerumen genoemd, beschermt je oorkanaal door het gesmeerd te houden en te voorkomen dat het zich vult met water. Daarnaast doodt het bacteriën en gaat het schimmels tegen. Handig om te hebben dus, dat oorsmeer. Wie zijn oren wil schoonmaken, neemt dus beter een paar regels in acht:

Hoe vaak?
Eigenlijk hoeven de meeste mensen nooit (wij herhalen: nooit) hun oren te reinigen. Die doen dat immers zelf: de huid in de oren is de enige die in een bepaalde richting groeit en zo het overtollige oorsmeer richting uitgang duwt. Door te kauwen en je kaak te bewegen, help je dit proces nog een handje. Je oren produceren ook alleen wat ze nodig hebben, dus echt te veel oorsmeer is zeldzaam.

Wattenstaafjes
Heb je toch de indruk dat er zich wat van die smurrie verzamelt in je oren, maak ze dan zeker niet schoon met wattenstaafjes. De stokjes zijn zeer handig om make-upfoutjes weg te werken, maar zijn vrij gevaarlijk voor je oren. Zowel je trommelvlies als de beentjes in je binnenoor zijn zeer fragiel en kunnen scheuren/breken door ertegen te duwen. In het slechtste geval kan dat leiden tot infecties, evenwichtsproblemen en permanente gehoorschade. En eigenlijk duw je de oorsmeer gewoon dieper je oor in.

Oorkaarsen
Je kent ze wel, de alternatieve middeltjes om je oren schoon te maken. Zo zijn er oorkaarsen, die vanbinnen hol zijn. Je zet ze op je oor en de hitte zou een vacuümeffect creëren dat de cerumen naar buiten 'trekt'. Onderzoek heeft echter uitgewezen dat dit onzin is, en ook gevaarlijk kan zijn. Je trommelvlies kan geperforeerd raken en je zou de eerste persoon niet zijn die per ongeluk zijn kapsel in brand steekt.

Uitspuiten
Hoewel je oren met water spoelen een goede manier is om overtollig oorsmeer weg te halen, laat je het beter over aan de professionals. Doe je het niet correct, dan zit je algauw opgescheept met een vervelend zwemmersoor. En elke zwemmer weet hoe vervelend dat is.

Hoe dan wel?
Over het algemeen laat je je oren beter met rust, maar in sommige gevallen is het wel nodig om wat oorsmeer weg te halen. Mensen met een hoorapparaat, dokters met stethoscopen, muzikanten met oordopjes... Ze hebben allemaal meer kans op een teveel aan cerumen. In dat geval zijn de producten op oliebasis die je oorsmeer verzachten een aanrader. De druppeltjes zullen het makkelijker maken om al het overtollige smeer naar buiten te werken. Maar is het daarmee niet opgelost? Dan ga je nog altijd best langs bij de dokter.