Gedaan met de facelift: 'face shaping' is de nieuwste trend

doorLien Buyckop 14/08/2012

De traditionele facelift is uit de mode. Het is tegenwoordig niet meer 'hip' om je huid operatief strakker te laten trekken en overtollige huid te verwijderen. In de plaats daarvan kiezen steeds meer vrouwen voor 'face shaping', waarbij implantaten meer volume aan je gezicht geven.

"De plastische chirurgie is zich, net als alle andere dingen, constant aan het ontwikkelen", verklaart de wereldbefaamde chirurg dr. Laurence  Kirwan. "Een facelift wordt tegenwoordig gezien als iets ouderwets. Mensen denken aan hun oma's als het over facelifts gaat. Ze willen iets moderner, dat overeenkomt met de huidige manier van denken."

Contour
En dat is exact waar de 'face shaping' aan voldoet. Het is minder veeleisend voor de patiënt, want de verdoving is korter, net zoals de tijd die nodig is om te herstellen. Bovendien zijn er (voorlopig) minder negatieve connotaties aan verbonden dan aan de term facelift.

"We weten allemaal dat mensen die te veel facelifts laten uitvoeren er nogal uitgerekt uitzien, en zelfs niet meer op zichzelf lijken", zegt Kirwan. "Bij face shaping kan dat niet gebeuren, omdat er niets (lees: huid) weggenomen wordt van het gezicht. Er komt alleen iets bij, waardoor de contour van het gezicht verandert."

Proces
De implantaten bestaan in verschillende maten en stijlen voor de kin, kaken, neus en wangen. Bij de operatie wordt er een kleine insnijding gemaakt vlakbij de gewenste plaats van het implantaat. Dat gebeurt ofwel in een vouw van het gezicht, ofwel in de mond, daar waar het tandvlees en de lippen elkaar raken.

Daarna maakt de chirurg een soort zakje in de gezichtsweefsel, waar hij het implantaat inbrengt. Ten slotte wordt de insnijding weer dichtgenaaid. Het hele proces duurt één à twee uur en wordt meestal onder algemene verdoving uitgevoerd. Een vrij gemakkelijke ingreep dus.

"In vergelijking met de lange hersteltijd na een facelift, zullen mensen dus veel sneller hun normale leven weer kunnen opnemen", bevestigt dr. Kirwan. Bovendien is het resultaat van een shaping permanent, waardoor de procedure niet om de paar jaar opnieuw uitgevoerd moet worden.

Zelfvertrouwen
"De meeste mensen associëren een facelift met een gevecht tegen het ouder worden, maar face shaping gaat veel verder. Veel mensen hebben bijvoorbeeld geen goed zichtbare kin of zijn ongelukkig met de vorm van hun jukbeenderen", gaat Kirwan verder. "De face shaping kan mensen hen helpen, alsook degene die een iets vollere kaaklijn willen, of een vollere neus."

"En, zoals met alle chirugische procedures, verandert het resultaat de manier waarop mensen over zichzelf denken", voegt hij toe. "Het verandert niet alleen hoe ze eruitzien, maar het geeft ook een boost aan hun zelfvertrouwen en hoe ze zichzelf tonen aan de buitenwereld", aldus dr. Kirwan.

Toch is de facelift nog niet helemaal ten dode opgeschreven. "Veel mensen laten tegelijkertijd een facelift en een faceshaping uitvoeren. Zo krijgen ze het beste van de twee ingrepen", besluit dr. Kirwan.