Gedaan met woelen: nieuwe ontdekking brengt rust in bed

doorLynn Formesynop 13/07/2012

Door nieuw inzicht in de werking van de hersenen tijdens het slaapproces, zouden wetenschappers wel eens het antwoord gevonden hebben op draaien, woelen en tandenknarsen. Ook de slaapstoornis RBD, waarbij mensen hun dromen actief beleven door te schreeuwen, te grijpen en zelfs te schoppen, zou door deze nieuwe ontdekking kunnen worden aangepakt.

Aan de universiteit van Toronto ontdekten onderzoekers de twee chemische 'regelaars' die beweging tijdens de slaap kunnen voorkomen. Deze revelatie belooft rust te brengen in de nachten van duizenden mensen die zelf lijden aan een slaapstoornis of die slaap moeten laten door een partner die er last van heeft.

Experiment
In een reeks experimenten op ratten werden de twee neurotransmitters gevonden die nodig zijn om specifieke cellen in de hersenen uit te schakelen die activiteit in de spieren tijdens het slapen mogelijk maken. Glycine en gamma-aminoboterzuur (GABA) kunnen samen een soort tijdelijke 'verlamming' veroorzaken waardoor elke vorm van ongewenste beweging tijdens de slaap kan worden vermeden.

Deze ontdekking is volgens andere slaapexperten fundamenteel voor het ontwikkelen van gerichte behandelingen voor slaapgerelateerde motorische stoornissen die vaak zeer slopend kunnen zijn.