Geef fijn stof geen kans, eet meer vitamine C

doorLynn Formesynop 20/08/2012

Fijn stof is een grote boosdoener die in Vlaanderen alleen al zorgt voor drie kwart van alle gezondheidsschade. Uit nieuw onderzoek aan het Londense Imperial College blijkt nu dat een stevige dosis vitamine C de slechte impact van fijn stof kan tegengaan. Citrusvruchten eten is de boodschap.

Op dagen met een hoge concentratie fijn stof belanden astmapatiënten en mensen met chronische obstructieve longziekten veel vaker in het ziekenhuis. In dit kader gingen Londense onderzoekers na of de zuiverende werking van antioxodanten als vitamine C, E en A dit kan verhelpen.

Vitamine C
Tijdens dit onderzoek werden meer dan 200 patiënten onderzocht die op zware smogdagen werden opgenomen in Londense ziekenhuizen. Hoewel ze geen duidelijk verband vonden met de hoeveelheid vitamine E en A, werd al snel duidelijk dat de concentratie vitamine C wel degelijk een impact heeft.

"Wie veel vitamine C in het bloed heeft, loopt minder kans om opgenomen te worden in het ziekenhuis op dagen met veel fijn stof. Hiermee sluit dit onderzoek aan bij het groeiend bewijs dat de schadelijke effecten van luchtvervuiling verholpen kunnen worden door antioxidanten", klinkt het.


Gezonde longen
Uit eerder onderzoek aan de universiteit van Cornell bleek al dat antioxidanten de longen langer gezond kunnen houden. Ook hier werd het belang van vitamine C onderstreept. In 2001 werd verder nog gesteld dat vitamine C-supplementen onze longen en luchtwegen kunnen beschermen tegen ozon.

Tot slot nog een groen weetje: ook planten die van nature meer vitamine C in hun bladeren hebben, zijn beter bestand tegen de schadelijke impact van ozon. Dat ontdekten wetenschappers aan de universiteit van Californië, Riverside.