Geen fan van naalden? Wegkijken werkt echt

doorLynn Formesynop 16/05/2012

Je hoofd wegdraaien wanneer een arts of verpleegkundige op het punt staat je huid te doorprikken met een injectienaald maakt alles minder pijnlijk. Het is raad zo oud als de straat. De impact van het wegkijken blijkt echter niet gewoon tussen je oren te zitten, het zou ook echt de pijnprikkels verminderen.

Onderzoekers van de Berlijnse Universiteit voor Geneeskunde en het Universitair Medisch Centrum in Hamburg gingen na hoe eerdere ervaringen met naalden, latere reacties bij mensen kunnen beïnvloeden. In plaats van de deelnemers meermaals te prikken, hebben ze hen laten kijken naar beelden van handen die geprikt worden door naalden, handen die geraakt worden door een wattenstaafje en handen waarbij niets gebeurt.

Experiment
Het beeldscherm werd zodanig gepositioneerd dat het leek alsof de deelnemers naar hun eigen handen aan het kijken waren. Tijdens het bekijken van de beelden werden kleine elektrische impulsen willekeurig door de handen van de proefkonijnen geleid, sommige pijnlijk, andere pijnloos.

Na afloop rapporteerden de deelnemers dat de meeste pijn ervaren werd in combinatie met het zien van de handen die de naaldprik kregen. Deze bevindingen werden verder onderbouwd door het observeren van de ogen tijdens het experiment. De pupilverwijding werd nauwkeurig opgevolgd om de activiteit van het zenuwstelsel op te meten.

Ervaring
Leidinggevend onderzoeker Marion Hofle verklaart: "Tijdens ons leven krijgen we meermaals te maken met naalden die pijn veroorzaken. Toch kan de ervaring beïnvloed worden, bijvoorbeeld wanneer een verpleegkundige eerst duidelijke informatie geeft. Dit kan de verwachting omtrent de intensiteit van de pijn positief beïnvloeden."

Zo kunnen we dan ook besluiten dat het bekijken van een naaldprik leidt tot een verhoogde activiteit in het zenuwstelsel en een intensere pijnprikkel. Omgekeerd werkt het wegkijken dus pijnstillend en kan je die gouden raad dan ook maar beter opvolgen.