Geen oververhitte ruzies meer dankzij neusspray?

doorLien Buyckop 06/08/2012

Ben jij die oververhitte ruzies met je partner meer dan beu? Dan hebben Duitse wetenschappers misschien wel de oplossing voor jou. Zij ontwikkelden namelijk een neusspray die ervoor zorgt dat meningsverschillen op een vriendelijke manier opgelost worden. Maar of ook de problemen zo echt aangepakt worden, is niet duidelijk.

Het gaat om een neusspray die oxytocine bevat, dat ook wel bekend staat als het 'knuffelhormoon'. Het inademen van die stof zou ervoor zorgen dat vrouwen kalmer en vriendelijker worden bij een ruzie, terwijl mannen er gevoeliger en positiever door worden.

Zenuwstelsel
Oxytocine wordt door het lichaam aangemaakt en speelt een rol bij seks, seksuele aantrekking, vertrouwen, zelfvertrouwen en de band tussen moeder en baby. Het nieuwe onderzoek ging echter na welke invloed het hormoon heeft op het zenuwstelsel tijdens ruzies tussen koppels. Bij een discussie is het zenuwstelsel normaal gezien actiever, wat leidt tot een versnelde hartslag en verhoogde bloeddruk.

Wat het precieze effect is, werd bestudeerd in een experiment van de Universiteit van Zürich. 47 koppels tussen 20 en 50 jaar werden daarbij onder de loep genomen. Zij waren getrouwd of hadden het afgelopen jaar samengewoond.

Vrouw vs. man
Aan de koppels werd gevraagd om een onderwerp te kiezen dat ruzie veroorzaakt in hun relatie. Daarna kregen ze elk vijf pufjes van de oxytocine of van een placebospray. Na 45 minuten werden ze alleen gelaten in een kamer, waar hun ruzie gefilmd werd. De wetenschappers namen ook regelmatig speeksel af, om te kijken hoe het zenuwstelsel werkte.

Het resultaat? Vrouwen die oxytocine hadden gekregen, waren duidelijker vriendelijker en minder veeleisend dan degene die het placebo inhaleerden. Mannen werden op hun beurt positiever en meer geneigd tot een compromis door de oxytocine.

Opvallend was dat de werking van het zenuwstelsel bij vrouwen sterk verlaagde, terwijl het bij mannen de hoogte inging. "Normaal gezien zijn vrouwen tijdens een ruzie erg veeleisend, terwijl mannen meer geneigd zijn om zich terug te trekken", zeggen de wetenschappers. "Door de oxytocine lijken vrouwen echter rustiger te worden, terwijl mannen zachter worden en meer toenadering zoeken."

Korte termijn
De wetenschappers willen nu verder onderzoek doen naar de mogelijke voordelen van oxytocine bij ruziënde koppels. "Het is mogelijk dat er enkel een effect is op korte termijn", beklemtoont professor Kavita Vedhara van de Universiteit van Nottingham. "Zo zou de oxytocine de oververhitting uit de ruzie halen, maar helpt het niet om de problemen die ertoe leiden aan te pakken."

Voorlopig zullen ruzies dus zeker niet uitsterven. En dat is misschien geen slechte zaak. Enkele dagen geleden bleek namelijk nog dat af en toe boos worden het geheim is van een gelukkig huwelijk.