Geen paniek: zelfs de beste koppels worstelen met deze 9 problemen

doorRedactieop 18/01/2016

"We hebben niks gemeenschappelijk", "De passie is weg" of "Ik heb een hekel aan zijn/haar familie". Ook al eens te kampen gehad met deze twijfels over je relatie? No stress: dat hoeft niet het begin van het einde te betekenen. Deze 9 situaties komen in de beste relaties voor, en je kan er samen mee leren omgaan.

Het gebeurt zelfs in de meest liefdevolle relaties dat je op een bepaald moment even afstand wil van elkaar, om na te denken of dit wel écht is wat je wil. Tijd voor jezelf nemen kan je doen groeien als individu, en ertoe leiden dat je daarna gelukkiger en liefdevoller dan ooit bent in je relatie.

Het leuke aan een goede relatie is dat je jezelf kan zijn en alles kan zeggen wat je denkt. Helaas kan dat ook in je nadeel werken. Je zegt iets te snel exact wat er op je lever ligt, waardoor het er sterker uitkomt dan je wil. Of omgekeerd krijg je soms ook scherpe kritiek te slikken. In beide situaties: laat het los. Kalmeer na die eerste vlaag van woede, excuseer jezelf en geef eventueel je fout toe. Zo doen gelukkige koppels dat.

Het is normaal dat je af en toe wat meer aandacht kan gebruiken, maar dat proberen duidelijk maken met the silent treatment leidt slechts zelden tot succes. Maak duidelijk aan je partner dat je op dit moment wat meer steun nodig hebt, in plaats van je te ergeren en bitsig te reageren.

Je partner kies je, zijn aanhang niet. Erg jammer in sommige gevallen, maar er zit weinig anders op: je zal hen erbij moeten nemen. Water bij de wijn doen is de enige succesformule. Dat wil niet zeggen dat je jezelf moet dwingen om hen leuk te vinden, maar verbied vooral je wederhelft niet om met hen om te gaan. Ook tricky: zeuren over de familie van je partner. Ook al vindt hij of zij hetzelfde, het ligt altijd gevoelig om iemands familie te bekritiseren.

Een jaar samen werd nog gevierd met een luxueus verrassingsweekendje, 5 jaar later vraagt het al iets meer moeite om er één groot romantisch feest van te maken. Waar is die magie gebleven? Simpel: die creëer je zelf. Om sleur in een relatie te vermijden is het belangrijk dat je ze zelf nieuw leven blijft inblazen. Verras de ander eens met een lief briefje aan de ijskast, een nieuw lingeriesetje of zomaar een onverwachte massage. Het vergt wat inspanning, maar die is het zeker waard.

Stress op het werk of ruzie met een vriend(in)? Hij of zij is de eerste die je bestookt met een klaagzang, en vice versa. Er zijn leukere dingen dan naar gezeur luisteren en misschien vind je wel dat hij/zij overdrijft, maar toch is het belangrijk om je luisterend oor te bieden. Dit zijn de momenten waarop je partner jouw steun en liefde het hardste nodig heeft.

Soms ben je het ruziemaken zo beu, dat je toch maar "sorry" zegt. Ook al vind je dat jij overschot van gelijk hebt. Je ego even opzij zetten in naam van jullie goede relatie, dat is het kleine geheimpje dat gelukkige koppels delen.

Je geeft het beter niet (te veel) toe aan je partner, maar toch doen we het allemaal: onze relatie vergelijken met eentje uit het verleden. Misschien zijn er zelfs dingen die je toen fijner vond, maar dat wil niet zeggen dat je ongelukkig bent en je partner meteen moet verlaten. Af en toe vergelijken is volstrekt normaal. Zolang je over het algemeen wél gelukkiger bent in deze relatie, is er niks aan de hand.

Je partner begint een hobby die jij vreselijk vindt, of je hebt een hekel aan een bepaalde vriendenking van hem of haar. Dan vraag je je soms af of jullie tweeën wel iets gemeenschappelijk hebben. Iedereen kampt met die twijfels, maar dat hoeft een gelukkige relatie niet in de weg te zitten. Integendeel: je kan elkaar verrijken met totaal tegenovergestelde interesses.