Geen taboe meer: aseksualiteit is vierde geaardheid

doorEllen Provoostop 20/08/2012

Ongeveer een procent van de bevolking is aseksueel en voelt zich helemaal niet seksueel aangetrokken tot anderen, ontdekte een Canadese professor.

De vooraanstaande academicus aan de Brock Universiteit in Canada Anthony Bogaert suggereert dat de seksualisering van onze maatschappij ervoor heeft gezorgd dat steeds meer mensen geen seksuele gevoelens ervaren. In 2004 analyseerde de academicus de antwoorden van 18.000 Britten op een rondvraag omtrent seksuele aantrekking uit 1994. Daaruit blijkt dat een procent zich nog nooit op seksueel vlak tot anderen aangetrokken heeft gevoeld.

Uigesloten
Hij legt deze aandoening uit in het boek 'Understanding Asexuality' dat volgende maand gepubliceerd wordt. Wereldwijd zouden ongeveer 70 miljoen mensen absoluut geen seksdrift hebben. Naast homo-, hetero- en biseksualiteit zou volgens hem aseksualiteit als vierde geaardheid kunnen genoemd worden. Bogaert: "Dit fenomeen wordt te weinig bestudeerd. Deze 'patiƫnten' kunnen zich uitgesloten voelen van onze 'erg seksuele maatschappij'."

Twee vormen
Deze aandoening heeft volgens experts altijd al bestaan, maar de laatste jaren zou het aantal aseksuelen gestegen zijn omdat hier meer open over gepraat kan worden in onze maatschappij. Volgens Bogaert zijn er twee vormen van deze 'aandoening': "Mensen die wel een seksdrift hebben, die zich dus niet aangetrokken voelen tot anderen maar wel masturberen en degenen die absoluut geen seks willen hebben."

Liever ivf
Sommige aseksuelen hebben gewoon geen zin in seks. Anderen voelen zich simpelweg niet aangetrokken tot anderen, maar ze willen wel een intieme relatie en een emotionele band met een partner. Soms gaat het zelfs zo ver dat deze personen liever zwanger raken via ivf om seks te vermijden. De 23-jarige Joshua Hatton uit Birmingham getuigt: "Drie jaar geleden las ik voor het eerst over aseksualiteit, wat meteen alles verklaarde. Ik hoefde niet langer te liegen. Er wordt verwacht van jonge mannen dat ze met zoveel mogelijk verschillende meisjes naar bed gaan. Nu ik heb ontdekt dat ik niet alleen ben, voel ik me meer op mijn gemak."