Geheim van goed huwelijk: af en toe boos worden

doorEllen Provoostop 03/08/2012

Niet vergeven en vergeten, maar ruzie maken zou de sleutel tot een gelukkig huwelijk zijn, ontdekten Amerikaanse wetenschappers.

Vorsers in Florida zeggen zelfs dat vergevingsgezindheid net de oorzaak van relatieproblemen zou kunnen zijn. Professor James McNulty: "Verschillende recente studies toonden aan dat voor sommige mensen vergeving tot negatieve effecten kan leiden in een huwelijk. In elke relatie is er een periode waarin de ene partner zich ergert aan de partner, bijvoorbeeld door financieel ontverantwoord gedrag, ontrouw of gebrek aan steun. Wanneer dit voorvalt, moeten we beslissen of we ons kwaad maken of ons inhouden en dit gedrag tolereren."

Complicaties
McNulty ontdekte een reeks factoren die het effect van vergeten en vergeven kunnen compliceren, bijvoorbeeld de graad van de toegeving, de ernst en de frequentie van dit soort gedrag. Geloven dat een partner vergevingsgezind isn maakt dat toegeeflijke mensen minder tegen de kar van hun partner zullen rijden, maar dit heeft het omgekeerde effect bij niet toegeeflijke mensen."

Belangrijk signaal
Je boos maken speelt een belangrijke rol in het geven van een signaal aan een koppige echtgenoot dat dit soort gedrag onaanvaardbaar is. Als een geliefde iets kan doen om een probleem op te lossen dat anders zal blijven sluimeren en de relatie kan schaden, ondervinden koppels voordelen door niet te vergeven, maar hun woede te uiten. Daarnaast ontdekten McNulty dat er geen magische oplossing is voor relatieproblemen. De gevolgen van elke beslissing in een relatie hangen af van de omstandigheden.