Geheugenboost nodig? Zet dan dit op het menu

doorNina Dillenop 12/12/2015

Blokkende studenten onder ons, opgelet: rode chilipeper, peterselie, tijm en kamille versterken het brein en geven je geheugen een boost. Braziliaanse onderzoekers ontdekten een gezamelijke stof in deze kruiden die zorgt voor een geheugenboost. Spice it up dus tijdens deze blokperiode.

Apigenine is in dit geval het wondermiddel, een flavonoïde die rijkelijk aanwezig is in rode chilipeper, peterselie, tijm en kamille. Dit plantaardige ingrediënt verbetert de vorming van neuronen en de verbindingen tussen breincellen, zo ontdekten de wetenschappers van de universiteit van Rio de Janeiro.

Flavonoïden staan er al langer om bekend dat ze de breinfuncties verbeteren, maar deze studie is de eerste die directe positieve effecten van apigenine op menselijke cellen ontdekt. Deze stof zou volgens wetenschappers op termijn ingeschakeld kunnen worden om ziektes zoals depressie, Alzheimer, Parkinson en schizofrenie te behandelen.

Tot we zover zijn: wees niet te zuinig met de peterselie, tijm en chilipeper in je gerechten, en drink op tijd en stond eens een kamillethee.