Gehoorverlies groot bij kinderen met hiv

doorLynn Formesynop 21/06/2012

Kinderen die in de baarmoeder worden blootgesteld aan hiv lopen een veel groter risico op gehoorverlies voor ze de leeftijd van 16 bereiken. Dat blijkt uit een onderzoek van de Amerikaanse National Institutes of Health.

Meer dan 200 kinderen en tieners namen deel aan de studie. Allemaal werden ze voor de geboorte al blootgesteld aan het hiv-virus en ongeveer 60 procent was ook effectief hiv-positief op het moment van het onderzoek. Om te kijken in welke mate kinderen aan gehoorverlies lijden, werd naast een fysiek onderzoek van het gehoorkanaal ook getest hoe vibraties worden overgebracht in het middenoor. Tot slot ondergingen ze ook een responstest met hoofdtelefoon.

Resultaten
Uit de metingen blijkt dat kinderen besmet met hiv 200 tot 300 procent meer kans lopen op gehoorverlies dan hun 'gezonde' leeftijdsgenoten. Kinderen die zelf niet besmet werden, maar waarvan de moeder tijdens de bevalling wel hiv-positief was, lopen 20 procent meer kans.

Belang
Zelfs de mildste vorm van gehoorverlies kan een rem zetten op de taalontwikkeling en taalvaardigheid van kinderen. Daarom is het van belang hier bewust mee om te gaan. "Als ouders en leerkrachten weten dat een kind mogelijk gehoormoeilijkheden heeft of ontwikkelt, kunnen ze daar beter mee omgaan. Zo is het mogelijk hun communicatie aan te passen en andere maatregelen te treffen, zoals deze kinderen vooraan in de klas te plaatsen, luidruchtige omgevingen te vermijden of gehoorapparaatjes aan te schaffen", stelt Howard Hoffman van het Nationaal Insitituut voor Doofheid en andere Communicatieve Stoornissen (NIDCD).

Gehoorverlies
Uit eerder onderzoek bij kinderen met hiv bleek al dat ze veel gevoeliger zijn voor ontstekingen aan het middenoor, die op termijn kunnen leiden tot gehoorverlies. Toch blijkt uit de nieuwe studie dat dit niet de hoofdoorzaak is van de gehoorschade, die bij 60 procent van de gevallen veroorzaakt wordt door problemen met de verzending van geluid tussen de zenuwen in het oor en de hersenen.