Geld maakt niet gelukkig, wel gemeen

doorElke De Pourcqop 06/07/2012

Geen geld hebben maakt het leven niet gemakkelijk, maar veel geld hebben is ook niet alles. Toch niet voor je persoonlijkheid: geld maakt gemeen! Rijke mensen zijn over het algemeen agressiever in het verkeer, interesseren zich niet in andere mensen en spelen vals om een voordeel te hebben.

Onderzoeken over rijkdom en empathie toonden aan dat rijke mensen minder empathie, eerlijkheid en medelijden vertoonden. Een onderzoek in 2011 aan de universiteit van Berkeley toonde waar dit aan lag: te weinig ervaring met de moeilijke kanten van het leven.

"Het is niet zo dat ze geen hart hebben, maar ze herkennen de signalen van lijden en moeilijkheden gewoon niet omdat ze er zelf nooit mee te maken hebben gehad", legt sociaal psychologe Jennifer Stellar uit.

Kan zijn, maar het verklaart niet waarom ze vaker vals spelen, regels buigen of breken en wetten overtreden. Wie in dure auto's rondrijdt, geeft minder voorang aan voetgangers en 'snijdt' andere mobilisten de pas af, bleek uit een ander onderzoek aan Berkeley.

"De rijken plaatsen hun eigen belangen boven die van anderen, waardoor ze meer gedrag vertonen dat we associƫren met, hoe zal ik het zeggen... klootzakken", verklaarde psycholoog Paul Piff.

Er is wel een voordeel: rijke mensen geven ook veel aan goede doelen en steunen onderzoek of humanitaire interventies. Amerikaanse rijken, toch.