Gelukshormonen nodig? 10 natuurlijke tips om ze op te wekken

doorEllen Provoostop 22/08/2014

Endorfines zijn neurotransmitters die ons lichaam aanmaakt als reactie op pijn of extreme fysieke inspanningen. Het effect van deze natuurlijke stoffen in je lichaam? Een geweldig gevoel. Gelukkig moet je niet per se een marathon lopen om deze natuurlijke roes op te wekken. Onderstaande tactieken hebben net hetzelfde effect.

1. Cacao bevat bestanddelen die je humeur opkrikken. Zo zit er in chocolade fenethylamine, een natuurlijke stof die ervoor zorgt dat je lichaam meer endorfine aanmaakt. Daarnaast vind je er theobromine in, wat de pijn onderdrukt zodat je meer kan genieten.

2. Onderzoek heeft aangetoond dat niet alleen chocolade je vrolijk kan maken. Alle gerechten die we lekker vinden zorgen voor de aanmaak van endorfines.

3. Wanneer je sport, zet je je lichaam onder druk. De reactie van je brein hierop is het aanmaken van endorfines. Omdat elk lichaam anders reageert op prikkels, is het moeilijk te voorspellen hoeveel lichaamsbeweging je nodig hebt voor een endorfineroes. Om dit te ontdekken kun je volgende test doen. Na elke vijf minuten intens sporten vraag je jezelf af hoe gelukkig je bent op een schaal van één tot tien. Drijf de intensiteit op tot dit nummer stijgt.

4. Wanneer je de slappe lach krijgt, ga je endorfines produceren waardoor je pijngrens verlegd wordt.

5. Het zal geen verrassing zijn dat seks voor een cocktail van feelgoodhormonen zorgt. Dit zorgt bijvoorbeeld voor de productie van oxytocine, waar je 'week' van wordt.

6. Door zelf actief muziek te creëren maak je meer endorfines aan dan wanneer je naar je favoriete nummer luistert. Een goed excuus dus om een karaokesessie met vrienden te organiseren.

7. Samen met vrienden fitnessen of naar de Zumbales gaan is goed voor je humeur. Een Britse studie heeft aangetoond dat atleten die met zijn tweeën roeiden dubbel zoveel pijn konden verdragen. En dat is een teken dat er veel endorfines door je aders stromen.

8. Als je een pikante schotel eet, dan reageert je lichaam op de pikantheid op dezelfde manier als op pijnprikkels.

9. Een studie heeft aangetoond dat vrouwen die lavendelolie hebben geroken minder angstige gevoelens ervaren. Aromatherapie kan je zenuwcellen een reeks deugdzame neurotransmitters doen vrijmaken.

10. Wanneer een therapeut acupunctuurnaalden aanbrengt, reageert je brein op dezelfde manier als op pijnprikkels. En wat doet het dan? Endorfines aanmaken, uiteraard.