Getest: Quechua's Fresh & Black, de tent die koele nachten garandeert

doorNathalie Topsop 14/07/2017

Kamperen, dat is gezellig rond het kampvuur zitten, marshmallows roosters én ... 's ochtends op een ongoddeijk vroeg uur uit een veel te warme tent klauteren. Tentenfabrikant Quechua beweert de oplossing gevonden te hebben in de vorm van hun nieuwe Fresh&Black-editie. Wij haalden onze slaapzak boven voor een test.

Omdat eerlijk het langst duurt, start ik mijn recensie met een bekentenis. Kamperen is absoluut niet aan mij besteed. Terwijl de volkse gezelligheid van klapstoeltjes en koelboxen me nog wel enigszins charmeren, doen slaapzakken en opblaasbare matrassen me vooral op voorhand geeuwen. Zo'n nachtje in een tent associeer ik dan ook meteen met een gebrek aan comfort én slaap. Wanneer ik veel te vroeg uit zo'n makkelijk opzetbaar ding moet klauteren wegens 'heet, heet, heet', is dat trouwens niet al 'ochtendstond heeft goud in de mond'-scanderend. Om maar te zeggen: nee, ik heb niet bepaald goede herinneringen aan de camping, de gezellige avonden voor het eigenlijke slapengaan buiten beschouwing gelaten.

Toen ik reclame voor Quechua's nieuwste telg in mijn mailbox vond, werd die door mij dan ook op enig wenkbrauwgefrons onthaald. 'Het Fresh&Black-concept zorgt voor koelte en duisternis, zodat je goed kunt slapen.' Ik, een goede nachtrust én een tent? Dat moest getest worden! En liet er nu net een lokaal festivalletje op de agenda staan... Zo gezegd zo gedaan: gepakt en gezakt arriveerde ik op de plaatselijke camping. Zoals het een Quechua-tent betaamt, stond ze in een mum van tijd en met een minimum aan moeite recht (het terug opplooien, dat was een ander verhaal). Eerste bemerking van de kritische medekampeerder: dat deze tweepersoonsversie net iets kleiner is dan die van de standaardtent van het merk. Bovendien blijkt mijn onderkomen voor de nacht - vermoedelijk omwille van de witte buitenkant - erg populair bij insecten.

Als we na enkele uren naar het festival vertrekken, is het nog opvallend koel in mijn tentje. De verluchtingsgaten doen dus wel degelijk hun werk. Flash forward naar later die avond. Even nadat de laatste noot gezongen was, kon ik in een fris en prima verduisterd tentje kruipen. Het vooruitzicht op koelte en duisternis bleek trouwens ook bij andere festivalgangers op bijval te kunnen rekenen. Bij het openen van de ritssluiting trof ik immers mijn spullen én een nobele onbekende aan die duidelijk aan het genieten was van de beloofde goede nachtrust. Vergissen is menselijk zeker?

Fris? Check. Donker? Check. Geslapen als Doornroosje? Helaas hier geen drie op een rij, al ligt de verklaring daarvoor bij luidruchtige medekampeerders. Dat buiten beschouwing gelaten, verklaar ik de Fresh&Black-tent met glans geslaagd.

P.S.: Allerliefste Quechua, komen jullie volgend jaar alsjeblieft met een geluidsdicht exemplaar?

Fresh&Black-kampeertent (vanaf € 44,99) Quechua bij Decathlon, www.decathlon.be.