Gevaarlijk: corrigerend ondergoed populair bij tienermeisjes

doorLien Buyckop 06/08/2012

Elke vrouwelijke celeb zal het ermee eens zijn dat figuurcorrigerend ondergoed de beste keuze is onder een dure designerjurk op de rode loper. Verontrustend is echter dat ook steeds meer tienermeisjes de broekjes kopen, om hun lichaam af te slanken en lovehandles te verstoppen.

Spankies, zo noemt men de veelkleurige afslankbroekjes die de Amerikaanse tienermeisjes tegenwoordig dragen, zowel onder hun sportoutfits als onder een gewone jeans. En daar spelen de merken van figuurcorrigerend ondergoed, met Spanx als meest bekende, natuurlijk graag op in.

Dokters en kinderpsychologen vinden de trend echter vooral onrustwekkend en stellen dat de meisjes hun fysieke én mentale gezondheid op het spel zetten.

Infecties
In het veelbekeken programma 'Good Morning America' onthulde dokter Olry Avitzur dat steeds meer meisjes bij haar aankloppen met aandoeningen ten gevolge van het strakke ondergoed. Denk maar aan blaasinfecties, maag- en darm problemen en zenuwschade.

"Je duwt je lichaam gewoon te hard samen, waardoor je ofwel directe druk legt op een zenuw, ofwel de interne organen samendrukt", legde ze uit.

Bovendien blijft het niet bij de lichamelijke problemen, maar zijn tienermeisjes die meedoen met de trend ook vatbaarder voor psychische problemen.

Het verschil met deze gewone 'Spanx' is dat de spankies in felle kleurtjes verkocht worden

"Het kan veel schade toebrengen, zoals eetstoornissen en het nooit gelukkig zijn met je eigen lichaam, ook als je later volwassen bent", legde kinderpsychiater dr. Ned Hallowell uit.

Onzin
Spanx, het grootste en bekendste merk van figuurcorrigerend ondergoed, doet deze waarschuwingen echter af als onzin. Zij zeggen nog nooit klachten te hebben gekregen van medische problemen na het dragen van de afslankende broekjes.

"Onze missie is om vrouwen een beter gevoel te geven over zichzelf en hun potentieel. En wat betreft de medische problemen bij tienermeisjes die onze producten gebruiken, daar hebben wij in ons twaalfjarige bestaan nog nooit mee te maken gehad", luidde het in een verklaring.

Overal en altijd
En ook de tienermeisjes zelf worden niet bang van de waarschuwingen en zweren bij hun ondergoed. In 'Good Morning America' onthulde een groep meisjes tussen 13 en 17 jaar dat ze de spankies overal en altijd dragen. "Je hebt enerzijds de meisjesbeha en anderzijds de Spanx. Iedereen draagt ze", vertelde Lindsey (17).

Zelfs de slankste meisjes voelen zich verplicht om mee te doen. "Meer en meer magere meisjes dragen ook spankies, omdat ze zich dikker voelen dan ze zijn. Ze hebben het gevoel dat ze iets moeten verbergen", vult Stephanie aan. "Lovehandles zijn dan ook slecht. Ze zijn onflatteus en doen je opvallen om de verkeerde redenen", voegde een ander meisje daaraan toe.

En de ongemakkelijkheid en pijn die daar soms mee gepaard gaat, dat nemen ze er graag bij. "Als je de pijn voelt, dan denk je: dat maakt nu niet uit, ik zie er goed uit en dat is het enige wat nu telt", bekende één van de tieners.

Een roze broekje