Gevaarlijk voor baby: diëten terwijl je zwanger wil raken

doorLien Buyckop 04/04/2012

Vrouwen die zwanger worden terwijl ze op dieet zijn, brengen de latere gezondheid van hun kinderen in gevaar. Britse wetenschappers stelden namelijk vast dat hun baby's meer kans hebben op obesitas of diabetes.

Tot die conclusie kwam een onderzoeksgroep van de University of Manchester na een experiment bij schapen. Die werden zowel uitgevoerd bij ooien die minder eten kregen op het moment van de conceptie, als bij ooien die een tweeling verwachtten.

DNA-veranderingen
Daarna werd ook het hersenweefsel van de ongeboren lammetjes onderzocht, om te kijken of er veranderingen waren in hun DNA-structuur. En dat bleek inderdaad het geval te zijn.

"Bij de ongeboren tweelinglammetjes stelden we veranderingen vast in de hersengebieden die de voedselopname en het glucosegehalte reguleren. Dat verhoogt later de kans op diabetes", vertelt studieleidster Ann White.

"Daarnaast hebben we ook aangetoond dat te weinig voedsel op het moment van de conceptie de kans op obesitas verhoogt", aldus White.

Ook bij mensen?
Door de veranderingen bij de tweelinglammetjes, vermoeden de wetenschappers dat de bevindingen ook voor mensen gelden. Ook bij ons hebben tweelingen namelijk meer kans om type 2 diabetes te ontwikkelen.

Een bijkomende reden om aan te nemen dat de bevindingen ook voor mensen gelden, is dat het gaat om niet-genetische (of epigenetische) veranderingen van het DNA. "Onze studie toont aan dat de hersenen veranderd kunnen worden door niet-erfelijke mechanismen, die resulteren in veranderingen van het lichaam", beklemtoont White.

Dringend
Toch moeten de experimenten uiteraard ook nog uitgevoerd worden bij mensen. En dat is dringend, want tegenwoordig krijgen steeds meer mensen met obesitas en/of diabetes. Daarnaast zijn er ook steeds meer tweelingen, door het stijgende aantal kunstmatige inseminaties.

Voorlopig raden de wetenschappers vrouwen die zwanger willen raken alvast aan om niet op dieet te gaan.