Geweldig nieuws: kaas blijkt te helpen tegen kanker

doorTine Kintaertop 15/01/2016

Goed nieuws voor alle kaasliefhebbers: de wetenschap heeft ons een extra reden gegeven om de lekkernij te blijven verorberen. Kaas blijkt immers een rol te hebben in de strijd tegen kanker.

Volgens een nieuwe studie van de universiteit van Michigan kan nisine, een eiwit dat in kazen als cheddar en brie zit, kankercellen bestrijden. Uit experimenten met muizen bleek dat tumoren fiks krompen als het eiwit toegediend werd: tot 80 procent van de cellen werd afgebroken.

Natuurlijk willen we hiermee niet zeggen dat je elke dag veel kaas moet eten. De resultaten zijn voorlopig en er is nog heel wat onderzoek nodig om na te gaan hoe de mens precies reageert op het eiwit. Maar de wetenschappers willen toch al benadrukken dat elk voedsel zijn nut heeft. Mensen die zonder enige medische reden zuivel uit hun dieet schrappen, lopen dus het risico op een tekort aan bepaalde gezonde voedingsstoffen. Wie gezond wil zijn, eet het best een gebalanceerd dieet. Met een stukje camembert erin.