Gezond voedingspatroon kan diabetes type 2 bij kinderen voorkomen

doorValérie Wautersop 17/09/2015

Een 3-jarige kleuter uit de US die 35 kilo weegt en al diabetes type 2 ontwikkelde maakt gezondheidsexperts ongerust over de toekomst. Dit is de eerste keer dat een kind op zo'n jonge leeftijd ten prooi valt aan deze vorm van suikerziekte, die door een slecht eetpatroon in de hand gewerkt wordt. Hoe kan je dit voorkomen?

Moet je je kind op dieet zetten, wanneer het wat aan de mollige kant is, vroegen wij ons meteen af na het lezen over het nieuws van de Amerikaanse kleuter. "Allerminst", zegt diëtiste Mieke Mees. "Kinderen mogen niet op vermageringsdieet, want daarvoor hebben ze teveel energie nodig. Het gaat er vooral om dat ze moeten leren wat gezonde voeding is, en daarin spelen de ouders natuurlijk een belangrijke rol. Het pijnpunt is echter dat vele volwassenen simpelweg gezond eten al als een dieet beschouwen."

Niets schrappen
"Diabetes type 2 ontwikkel je door overgewicht", gaat Mees verder. "Om het te voorkomen heeft een kind dus een gezond en gevarieerd voedingspatroon nodig. Dat wil zeggen: weinig snelle suikers en frisdrank, veel groenten en fruit. Belangrijk is vooral dat er bij kinderen niets uit het dieet geschrapt wordt. Kinderen mogen genieten van af en toe een koekje of een snoepje, zolang het met mate is, en het geen must wordt."

Alarmsignalen
Is je peuter of kleuter een beetje aan de mollige kant? Je hoeft je niet meteen zorgen te maken, hier kan je op letten om te kijken of diabetes een risico is. "De signalen zijn bij kinderen net hetzelfde als bij volwassenen", zegt onze diëtiste. "Is je kind vermoeid, drinkt het veel water of plast het overdreven veel, dan is het misschien tijd om deskundig advies te zoeken. Door een overvloed aan suikers in het bloed moeten kinderen met diabetes immers overdreven veel plassen, wat ze dan weer compenseren door zeer veel te drinken omdat ze een constant dorstgevoel hebben."