Gezonder wonen door meer blauw licht in huis

doorLynn Formesynop 06/07/2012

Van alle natuurlijke lichtstralen heeft blauw licht de grootste impact op onze biologische klok aangezien het ons laat weten wanneer het tijd is om te slapen en op te staan. Omdat de meeste ramen blauw licht tegenhouden, ontwikkelden Duitse wetenschappers voor het eerst een nieuw type raam dat deze gezonde lichtstralen maximaal doorlaat.

"Ons bioritme wordt niet beïnvloed door de golflengtes die de huiskamer oplichten, maar wel door blauw licht", verklaart Walther Glaubitt, onderzoeker aan het Fraunhofer ISC in Wurzburg. Een gebrek aan blauw licht zou negatief inwerken op onze hormonale balans (circadiaan ritme) waardoor slaap, stemming en gezondheid moeten inboeten.

Revolutionair
Het nieuwe raam, genaamd 'Uniglas Vital', kreeg een speciale coating die blauwe lichtstralen doorlaat en hetzelfde gevoel geeft als een permanent geopend raam. Het geheim is de duurzame en quasi onzichtbare anorganische laag van amper 0,1 micrometer die ontworpen werd om blauw licht maximaal binnen te brengen in je woning. De uitvinding werd deze week voorgesteld, maar prijs en lanceringsdatum zijn voorlopig onbekend.