Giftige make-up? Deze ingrediënten vermijd je best

doorTimon Van Mechelenop 24/01/2016

Heel wat vrouwen verlaten het huis niet zonder een laagje make-up op. Maar weet jij eigenlijk wel welke stoffen in je favoriete eyeliner, mascara en foundation zitten? Niet alle ingrediënten zijn even veilig. Wij sommen even voor je op waar je naar kan uitkijken.

Alle beautyproducten die in Europa verkocht worden, zijn getest. Er is een lijst van chemicaliën die niet in cosmetica gebruikt mogen worden en voor andere stoffen bestaan er beperkingen in concentratie. Er is dus geen reden tot massale paniek. Maar ondanks deze wettelijke richtlijnen blijven er toch ingrediënten in make-up zitten die niet goed voor je zijn. Die kunnen leiden tot verstopte poriën, het irriteren van je huid maar sommige stoffen worden ook met kanker in verband gebracht.

Aangezien voorkomen altijd beter is dan genezen, weet je maar beter welke ingrediënten je best vermijdt. Hieronder een handige checklist voor wie ook wel eens bestelt uit het buitenland of op reis make-up koopt.

Foundation
Let vooral op zware metalen zoals arseen en titaniumoxide. Arseen werd al eerder gelinkt aan kanker en zou ook schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het ongeboren kind. Titaniumoxide zou dan weer kanker kunnen veroorzaken wanneer het ingeademd wordt.

Oogschaduw
Formaldehyde, titaniumoxide en mineraalolie. Werden allemaal al met kanker in verband gebracht. Mineraalolie is een bijproduct dat ontstaat bij de productie van benzine.

Eyeliner
Zware metalen zoals lood, arseen en carbon black. Worden gelinkt aan kanker en zware metalen kunnen schadelijk zijn voor de vruchtbaarheid en de ontwikkeling van het ongeboren kind.

Blush
Mineraalolie en talk. Minerale olie kan je poriën verstoppen en de huid afsluiten. Sommige talkpoeders zouden de kankerveroorzakende stof asbest bevatten.

Mascara
Om te vermijden: Formaldehyde, carbon black, D&C black no. 2.

Lippenstift
Lood, BHA, mineraalolie en chroom. Bijna driekwart van de lippenstiften op de markt bevatten lood, wat voor hersenschade zou kunnen zorgen. BHA en chroom worden in verband gebracht met verschillende kankers.