Goed nieuws voor wie niet kan stilzitten: wiebelen op je stoel bevordert gezondheid

doorSophie Vereyckenop 26/09/2015

Ben jij zo iemand die steeds op zijn bureaustoel zit te draaien? Dan is er goed nieuws: wiebelen op je stoel is goed voor de gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek van de universiteiten van Leeds en Londen.

We hebben het ondertussen al vaak genoeg gehoord: zitten is slecht voor je gezondheid. Maar als je een kantoorjob hebt, kan je vaak niet anders. Gelukkig kan je die negatieve effecten met kleine dingen teniet doen, zoals door te wiebelen op je stoel.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het 'American Journal of Preventive Medicine' en stelt dat vrouwen die bewegen op hun stoel minder kans maken op cardiovasculaire aandoeningen dan vrouwen die stilzitten. Voor het onderzoek analyseerden de wetenschappers de gegevens van 13.000 Britse vrouwen tussen de 37 en 78 jaar oud.

"Friemelen met de handen en voeten of wiebelen op de stoel blijkt voordelig voor de gezondheid," aldus Janet Cade van de universiteit van Leeds. "Mensen aanzien het vaak voor een gebrek aan concentratie, maar de kleine bewegingen zijn dus wél goed voor je gezondheid. Voor een sluitende conclusie zijn er nog meer studies nodig, aangezien het onderzoek enkel werd uitgevoerd bij vrouwen, maar de wetenschappers vinden de resultaten alvast veelbelovend.

Ook is friemelen uiteraard geen vervanging voor echte fysieke activiteiten, maar volgens de onderzoekers kan deze kleine gewoonte wel al helpen. "Onze resultaten onderschrijven dat het best is om lange periodes van stilzitten te vermijden," aldus auteur Gareth Hagger-Johnson van de universiteit van Londen, "en zelfs wiebelen op je stoel kan dat stilzitten al voldoende onderbreken om een verschil te kunnen maken."