Goed nieuws: wijn kan vet verbranden

doorTine Kintaertop 11/02/2015

Niet dat je een excuus nodig hebt om vanavond een glaasje wijn te drinken, maar we geven er toch maar eentje: er is nieuw wetenschappelijk onderzoek opgedoken dat een positieve link legt tussen wijn en gewichtsverlies. Met andere woorden: wijn kan vet verbranden.

Wetenschappers van onder meer de Oregon State University konden aantonen dat donkerrode druiven invloed hebben op menselijke vet- en levercellen. Druivenextract remt de groei van vetcellen af en helpt de levercellen om het vet sneller te verbranden. Vooral ellaginezuur, een natuurlijk bestanddeel van druiven, blijkt hierbij een erg belangrijke rol te spelen.

Voor je de volgende fles cabernet, merlot of pinot noir opentrekt, moet je echter wel weten dat het niet specifiek bekend is hoeveel ellaginezuur er in welke rode wijn zit. In het onderzoek werd immers een geconcentreerd extract van het bestanddeel gebruikt; het equivalent van meer dan 200 gram druiven. De wetenschappers vermoeden wel dat het ellaginegehalte hoger is wanneer de wijn op eiken vaten gerijpt wordt.

Meer onderzoek is dus wel nodig: hoewel bewezen is dat rode wijn helpt om gewicht te verliezen, is niet zeker hoeveel wijn precies nodig is. Als je erg veel moet drinken om genoeg ellaginezuur op te nemen, zal de hoeveelheid suiker en alcohol het doel van gewichtverlies waarschijnlijk grotendeels teniet doen. Maar dat zal ons alvast niet tegenhouden om vanavond een glas uit te schenken.