Goed voor de darmen: wijn en koffie

doorTine Kintaertop 30/04/2016

's Ochtends een bakje troost om wakker te worden, en 's avonds een glaasje wijn om te ontspannen? Het blijkt niet zo ongezond te zijn, of toch in elk geval niet voor je darmflora.

Een gezonde spijsvertering is het kenmerk van een gezond lichaam. De verschillende natuurlijke bacteriën in je maag en darmen houden je lichaam - normaal gezien- gezond. Hoe meer diversiteit aan gezonde microben, hoe beter, en daar kan je zelf ook iets aan doen.

Een recente studie van verschillende universiteiten, gepubliceerd in het tijdschrift Science, onderzocht de stoelgang van 1.135 mensen uit België en Nederland. Daaruit bleek dat zaken zoals yoghurt een goede invloed hadden op de diversiteit van de darmflora. Op zich niet zo verwonderlijk, maar ook thee, koffie en wijn bleken bij te dragen tot een gezonde spijsvertering.

Er is wel een addertje onder het gras: die koffie moet je dan wel zwart drinken. Suiker blijkt immers het tegengestelde effect te hebben en de diversiteit net te verminderen. Ook roken, vooral tijdens de zwangerschap, had een negatief effect. En daarnaast geldt natuurlijk ook: alles met mate. Te veel koffie en wijn zullen het positieve effect voor de darmen teniet doen.