Goed voor je geheugen: wakker rusten

doorLynn Formesynop 25/07/2012

In een recente studie werden dutjes gelinkt aan het hebben of ontwikkelen van dementie en bijgevolg afgeraden. Nu stellen psychologen dat mentale verfrissing van vitaal belang is voor een gezond geheugen en promoten hiervoor het 'wakker rusten'.

Psychologe Michaele Dewar en haar team stellen dat je een boost aan je geheugen kan geven door een kortstondige 'wakkere rust' in te lassen nadat nieuwe verbale informatie op je afkomt. Ze ontdekten bovendien dat herinneringen meer tijd vragen om te vormen dan eerder werd gedacht.

Ogen toe
In twee verschillende experimenten kregen 33 mensen tussen 61 en 87 twee korte verhalen te horen met als opdracht zoveel mogelijk details te onthouden. Meteen na de vertelsessie moesten ze beschrijven wat er in de verhaaltjes gebeurt. Daarna werd de groep opgesplitst: de helft ging 10 minuten de ogen sluiten in een donkere kamer zonder te slapen (wakker rusten), terwijl de andere groep een 'merk-de-verschillen'-spelletje op de computer speelde.

Wakker rusten
Wie in de donkere kamer lag, moest met andere woorden 10 minuutjes dagdromen. Het punt was dat deze proefkonijnen onverstoord bleven, zonder dat nog nieuwe informatie binnenkwam. Wie aan de computer werd gezet, moest wel aandachtig zijn, maar het spelletje was doelbewust non-verbaal.

Resultaat?
De 'dagdromers' konden zich anderhalf uur later én een hele week later veel meer van de verhaaltjes herinneren dan wie het computerspelletje had gespeeld. "De activiteiten die we doen onmiddellijk na het leren van nieuwe informatie spelen een belangrijke rol in hoe we alles opslaan in ons geheugen. Het vormen van herinneringen vraagt best meer dan een paar seconden", stelt Dewar.

Om optimaal nieuwe informatie op te slaan, hebben we, zeker op oudere leeftijd, nood aan een neutraal moment van rust. "In een wereld waar we gebombardeerd worden met nieuwe informatie, begint ons geheugen zich al snel te gedragen als een zeef. Alle belangrijke fragmenten die zouden moeten worden opgevangen, verdwijnen op één of andere manier", klinkt het.

Puzzels
Het team van Dewar stelt dan ook dat (oudere) volwassenen die massaal grijpen naar kruiswoordraadsels, Sudoku en gelijkaardige puzzels om hun hersenspieren te trainen, beter gewoon even gaan zitten met hun ogen toe. Zo zouden ze namelijk veel efficiënter nieuwe informatie opslaan.