Goedkope schoenen en 3 andere mogelijke oorzaken van hoofdpijn

doorTimon Van Mechelenop 26/02/2016

Hoofdpijn kan je hele dag verzieken, zeker als je geen idee hebt wat de aanleiding ervan is. Maar had je er bijvoorbeeld al ooit aan gedacht dat een verkeerd paar schoenen je een bonkend hoofd kan opleveren?

We hebben allemaal wel eens last van hoofdpijn, de ene al wat vaker en erger dan de andere. Pijnstillers werken natuurlijk prima, maar het is beter eerst naar de mogelijke oorzaken van hoofdpijn te kijken. We schreven al over heel wat verschillende mogelijke oorzaken hier, denk maar aan stinkkaas en slecht weer. Huffington Post voegt nu nog vier extra verrassende redenen toe aan dat lijstje:

1. Je schoenen
Schoenen van slechte kwaliteit ondersteunen je ruggengraat niet genoeg, wat onder andere leidt tot een verkrampte nek met hoofdpijn als gevolg. Welke schoenen net goed zijn? Ideaal zijn lederen schoenen, met een stevige zool, een hak van 2 cm (ja, voor zowel mannen als vrouwen) en met veters of een rits. En investeren mag, want meestal zijn duurdere schoenen écht beter voor je lijf.

2. Een zware tas
Een (te) zware tas met bijvoorbeeld je laptop en werkdossiers in, heeft eveneens een grote invloed op je ruggengraat en zorgt ook voor een verhoogde spierspanning in je nek wat tot hoofdpijn kan leiden. Doordat je die tas dan meestal ook nog aan één schouder draagt, creëer je een eenzijdige belasting. Een rugzak is dan een beter alternatief, tenminste als je je hoofdpijn een halt wilt toeroepen.

3. Hoofdkussens
Vaak last van hoofdpijn in de ochtend? Misschien slaap je wel met slechte kussens of te veel kussens in je bed. Een slechte slaaphouding belast immers je nek, en laat nu net het overgrote merendeel van de hoofdpijngevallen ontstaan vanuit de nek. Een vaste dikte of hoeveelheid kussens is moeilijk om te geven, omdat iedereen een andere slaaphouding heeft. Daarom ga je best naar een gespecialiseerde winkel en test je zelf een aantal kussens uit, tot je "de ware" hebt gevonden voor jou.

4. Kaakklemmen en tandenknarsen
Heel wat mensen klemmen hun kaken op elkaar in hun slaap of knarsen met hun tanden, wat eveneens tot hoofdpijn kan leiden. Het is natuurlijk moeilijk om hier zelf concreet iets aan te doen, omdat je dit onbewust doet in je slaap. Wel wordt aangeraden om zoveel mogelijk ontspanning te zoeken voor je in bed kruipt, en ook op je rug slapen zou een positieve invloed hebben op het knarsen en klemmen. Stopt de hoofdpijn maar niet? Dan ga je best eens te rade bij een fysiotherapeut.