"Graag naar het werk gaan is zoveel meer waard dan een dikbetaalde job die je niet met passie doet"

doorTimon Van Mechelenop 23/06/2016
Isabel Coppens en Anke De Boeck.

Hoewel zelfstandige worden vaak een mannenzaak is (de verhouding is nog steeds maar 60-40), zijn er toch steeds meer vrouwen die een eigen bedrijf opstarten. Elke week spreken wij met een vrouw die de sprong aandurfde. Vandaag aan het woord: twee voormalige advocates Isabel Coppens (32) en Anke De Boeck (31) die 3,5 jaar geleden biocosmeticabedrijf Cîme lanceerden.

Twee vriendinnen leerden elkaar kennen op de middelbare school, daarna gingen ze samen rechten studeren in Gent. De twee dames sloten toen een pact dat als één van hen een eigen zaak zou beginnen, ze dat samen zouden doen. Wegens gebrek aan budget en geen concreet idee, stortten ze zich na hun studie allebei in de advocatuur. Vier jaar lang werkten ze als advocaten maar dat hun passie niet in die sector lag, hadden ze allebei al snel door. Pas toen Anke en vader Walter terugkwamen van een trektocht door Nepal, begon het idee voor Cîme te dagen. Ze waren er erg geïnspireerd geraakt door de lokale bergplanten en hun krachten. Anke wist Isabel meteen in te schakelen om samen met Walter - die instaat voor de productontwikkeling - het biologische en fair trade huidverzorgingmerk Cîme op te starten.

Niet de financiële middelen voor
"Al was het niet zo dat we zomaar meteen in het diepe gesprongen zijn", vertellen Isabel en Anke. "We hebben er twee jaar lang over gedaan om onze ideeën uit te werken en de producten te creëren. Dat kwam enerzijds omdat we onszelf erg strenge regels opleggen, onder andere via externe controle. De teelt en de verwerking van de ingrediënten gebeurt ook in samenwerking met lokale boeren in Nepal, wat natuurlijk langer duurt dan wanneer je de ingrediënten gewoon aankoopt. Daarnaast hadden we er ook nog niet meteen de financiële middelen voor om een eigen onderneming op te starten. Die twee jaar extra werken in de advocatuur, waren echt wel nodig."

"Je verdient nu eenmaal goed in de advocatuur"
Financieel gezien was het voor beiden geen eenvoudige stap "We hadden berekend dat we ons het eerste jaar zelf geen loon zouden kunnen uitkeren. We hadden genoeg gespaard om dat op te vangen. Het spaargeld was na dat jaar wel helemaal op", lachen Anke en Isabel. "Daarom hebben we zeker ook geen spijt van onze werkervaring in de advocatuur. Het is een interessante job waar je nu eenmaal goed je boterham mee verdient en dat konden we allebei wel gebruiken. Maar het was voor ons allebei geen passie. Zondagavond keken we op tegen maandag, nu kijken we soms op tegen het weekend. Graag naar het werk gaan, en echt iets doen waar je honderd procent achterstaat is zoveel meer waard dan een dikbetaalde job die je niet met passie doet".

Het artikel gaat verder onder de foto.

Leven als een student
"Dat geen van ons twee kinderen of een afbetaling had, maakte het natuurlijk ook allemaal eenvoudiger. Zo lang waren we natuurlijk ook nog niet aan het werk, de tijd dat we als student met 50 euro per week moesten toekomen lag nog niet ver van ons af. Daarom was een tijdje zuinig leven niet meteen een gigantische aanpassing. Al vanaf het eerste jaar sloten we het boekjaar break-even af, ondertussen kunnen we met de opbrengst van Cîme gelukkig comfortabel leven."

Combinatie met een kindje
Ondertussen is Anke zwanger van haar eerste kindje, maar schrik dat ze een baby moeilijk gaat kunnen combineren met werken als zelfstandige heeft ze (nog) niet. "Omdat we onze uren zelf heel vlot kunnen regelen, is er genoeg flexibiliteit om een gezinsleven met mijn carrière te combineren denk ik. Wel zal ik iets efficiënter moeten werken, zodat ik op tijd naar huis kan bijvoorbeeld 's avonds. Maar ik ben er gerust in dat dat allemaal wel los loopt", zegt Anke.

Toekomstplannen
Voor de toekomst hebben Isabel en Anke ambitieuze plannen. "Ten eerste willen we tegenover andere bedrijven bewijzen dat duurzaam ondernemen en rendabel zijn wel degelijk mogelijk is. De drang om dat te bewijzen komt voort uit een gezamenlijke frustratie die we hadden toen we nog als advocate werkten. Fair trade is een trend, en dus doneerden heel wat bedrijven snel wat geld aan goede doelen om hun klanten tevreden te stellen. Wij willen aantonen dat als wij het kunnen, grote bedrijven het zeker kunnen. Daarnaast zetten we ook sterk in op export. Hoe groter wij worden, hoe meer geld er gaat naar projecten in Nepal waar we een deel van onze winst aan schenken."

Meer info en een lijst van verkooppunten: cime-skincare.com.