"Grijze haren zijn gezond, rode maken je ziek"

doorLynn Formesynop 24/07/2012

Uit nieuw onderzoek blijkt dat ook haarkleur iets te vertellen heeft over je gezondheid. Zo zouden grijze haren wel eens een teken kunnen zijn dat je nog een lang en gezond leven tegemoet gaat. Roodharigen blijken dan weer gevoeliger voor ziekte.

Spaanse wetenschappers van het Museo Nacional de Ciencias Naturales bestudeerden het effect van haarkleur op de gezondheid van everzwijnen, die dezelfde organische pigmenten (melaninen) in huid en haar hebben als mensen. Ze onderzochten onder meer de impact van eumelanine (pigmenten in donkerbruin tot zwart haar) en feomelanine (pigmenten in rood haar) op de hoeveelheid celschade.

Roodharigen sneller ziek?
De dieren met een roodachtige vacht vertoonden opvallend meer celschade. Dit zou te wijten zijn aan het feit dat feomelanine antioxidanten (GHS) opslorpt die anders vrije radicalen bestrijden om celschade in het lichaam tegen te gaan. Eerder onderzoek bij mensen toonde al aan dat rode melaninen in de huid gekoppeld worden aan hogere risico's op kanker.


Gezond grijs

De everzwijnen met grijze haren in de vacht bleken het minste celschade te vertonen en behoorden bijgevolg tot de gezondste dieren uit de groep. Grijs haar wijst op een afwezigheid van melaninen en blijkbaar ook op een lage hoeveelheid vrije radicalen in het systeem. "We ondervonden dat de grijzende everzwijnen een optimale conditie hadden en dat grijs haar dus niet per se wijst op aftakeling, maar eerder op een goede gezondheid", klinkt het.

Helaas worden deze bevindingen tegengesproken door ander onderzoek bij dieren, waaruit bleek dat grijs haar net veroorzaakt wordt door stress op de lichaamscellen.