"Grote borsten echt gevoeliger voor kanker"

doorLynn Formesynop 05/07/2012

Onderzoekers opperen steeds vaker dat grotere borsten ongezonder zijn. Een nieuwe genetische studie bij 16.000 vrouwen stelt nu dat de kans op borstkanker echt groter is voor rondborstige dames. Genetische mutaties, gekoppeld aan borstgrootte, zouden de link vormen met de ziekte.

Hoewel de dichtheid van het borstweefsel al gelinkt werd aan borstkanker, was er tot op heden weinig of geen bewijs dat ook grootte meespeelt in het risico op de ziekte. De 16.000 Europese vrouwen werden op basis van hun cupmaat onderzocht door wetenschappers die miljoenen kleine mutaties in het DNA vonden. Hieruit werden zeven mutaties gepuurd die sterk verbonden zijn met borstgrootte. Drie ervan werden ook al meermaals geassocieerd met bortskanker.

Sleutelrol
"Eén van de drie mutaties regelt de activiteit van de genen die werken als oestrogeenreceptoren. We weten dat dit hormoon een sleutelrol speelt in de groei van borsten én in de meerderheid van borstkankergevallen", verklaart dokter Nicholas Eriksson van de genetische firma '23andMe' die gevestigd is in Californië. Een tweede mutatie werd gevonden in het genoom (geheel van erfelijke informatie binnen cellen) van vrouwen. Daar worden bij bepaalde vormen van borstkanker vaak afwijkingen gevonden. Leeftijd, het al dan niet hebben van kinderen en genetische geschiedenis hadden bovendien geen impact op de gevonden verbanden.

Meer onderzoek
Hoewel de precieze relatie tussen borstgrootte, borstweefsel, overgewicht en borstkanker moeilijk te achterhalen blijft, is een beter begrip van de genetica volgens de onderzoekers fundamenteel in de ontwikkeling van nieuwe screeningmethodes. Er is dan ook nood aan meer onderzoek om de biologie van de borstgrootte en de link met borstkanker beter te doorgronden.