Haasje-over en hinkelspel zijn met uitsterven bedreigd

doorRedactieop 06/08/2012

De kinderen van vandaag kennen spelletjes die lang populair waren op de speelplaats, als haasje-over en hinkelen, haast niet meer, zo blijkt uit een Britse enquête.

Bijna 93 procent van de 1000 ondervraagde Britse ouders speelde tijdens hun jeugd dit soort spelletjes, nu heeft 27 procent van de kinderen deze nog nooit gespeeld. De meeste mensen willen dat hun kroost gelijkaardige ervaringen als zijzelf tijdens hun jeugd hebben, maar 17 procent voelt zich niet zelfzeker genoeg om hun nageslacht oude spelletjes aan te leren. 36 procent zegt dat een nadeel van moderne activiteiten als computerspelletjes de hoge kostprijs is.

Schulden
Om te kunnen hinkelen heb je enkel wat krijt nodig, maar computerspelletjes kosten al gauw handen vol geld. De gemiddelde ouder blijft na de zomervakantie met een schuld van 160 euro zitten door de hoge uitgaven door de kinderen. Catherine Prisk van de campagnegroep 'Play England': "Spelletjes als touwtjespringen, papieren vliegtuigjes vouwen en jongleren zijn even leuk voor kinderen als gamen en dit kost bijna niks."

Tips
Toch is het niet onlogisch dat ouders hun kinderen proberen bezig te houden met makkelijke activiteiten als videospelletjes. Twee maanden kunnen lang zijn, waardoor mama's en papa's snel niet meer weten hoe ze hun kinderen bezig moeten houden. Laat je omgeving je inspireren om de verveling bij je kinderen te bestrijden.

- Laat je kind elke dag beginnen met door over hun vorige dag te schrijven in hun dagboek. De kleintjes kunnen hun dag tekenen.

- Leg een voorraad van goedkope knutselmaterialen als kranten, kleurpotloden, verf en glitters aan. Als je kind dan zin krijgt om zijn creativiteit te laten botvieren, heb je alles in huis.

- Haal je kookboeken boven en zoek een eenvoudig recept voor koekjes op. Zo kunnen jullie samen plezier maken. Met de hele familie kunnen jullie dan de vruchten van jullie arbeid proeven.

- Koop goedkope witte t-shirts en laat je kind deze versieren met speciale stiften of geef ze stukjes kleurrijke stoffen en naald en draad om mee te werken.

- Geef je kind een eigen perceeltje in de tuin, dat ze helemaal zelf mogen bewerken. Laat ze zelf kiezen wat ze mogen planten en verzorgen. Dit zal ook hun verantwoordelijkheidszin stimuleren.