"Half jaar borstvoeding doet langer leven"

doorLynn Formesynop 11/07/2012

Artsen maken zich steeds meer zorgen over de groeiende zwaarlijvigheid bij moeders, die hun overtollige zwangerschapskilo's niet meer weggewerkt krijgen. Uit een studie bij meer dan 740.000 vrouwen blijkt dat zes maanden borstvoeding bescherming biedt tegen overgewicht, tot zelfs dertig jaar na de bevalling. Hierdoor helpt het vroegtijdige sterfte door 'obesitasziekten' voorkomen.

De wetenschappers van de universiteit van Oxford berekenden uit gegevens van meer dan 740.000 vrouwen rond de 57, dat elk half jaar borstvoeding goed is voor een gewichtsverlies van 1 kilo. Hoewel dat misschien een schrale troost lijkt, stellen experten dat het duizenden vroegtijdige sterftes door kanker, hartproblemen en andere obesitasziekten kan helpen voorkomen.

BMI & borstvoeding
Borstvoeding vraagt veel energie en helpt tot 500 kcal per dag te verbranden, vergelijkbaar met een gemiddelde sessie in de fitness. Per half jaar zorgt borstvoeden voor een daling van 1 procent in het BMI.

"Een BMI-reductie van 1 procent mag dan klein lijken, verspreid over een hele bevolking (bijvoorbeeld het Verenigde Koninkrijk) betekent dit ongeveer 10.000 minder vroegtijdige sterfgevallen door ziekten die gekoppeld worden aan zwaarlijvigheid", verklaart professor Dame Valerie Beral.

Voordelen
"We weten al dat borstvoeding voor de meeste baby's de beste keuze is en deze studie ondersteunt de groeiende gedachte dat het ook voordelig is voor de gezondheid van de moeder. Zwangere vrouwen moeten bewustgemaakt worden van deze voordelen om een geïnformeerde keuze te maken over de voeding van hun kind", besluit Beral.