Hart klopt buiten het lichaam dankzij nieuwe transplantatiemethode

doorArno Van Hauwermeirenop 02/09/2015

Door een donorhart 'levend' te houden nadat het uit een lichaam is genomen, hebben dokters meer tijd om het hart naar een hartpatiënt te transplanteren. Deze nieuwe techniek kan duizenden levens redden in de toekomst, maar heeft nu al een jonge vader een nieuw leven gegeven.

De 26-jarige Lee Hall kreeg op zijn 14e te maken met hartfalen en kreeg een pompje ingeplant. Dat pompje begon echter te ontsteken, waardoor Lee's leven plots aan een zijden draadje hing. Dokters vertelden hem dat hij binnen de twee dagen een donorhart nodig had, omdat hij anders zou sterven.

Als bij wonder werd er een donor gevonden. Het hart werd levend gehouden met de nieuwe methode en het hart redde Lee's leven. "Het hart levend houden in de doos, was een verschil van leven of dood voor mij", vertelt Lee. "Ik voel me beter dan ik me ooit gevoeld heb", besluit hij.

De 'heart in a box'-methode kan een hart opnieuw leven inblazen tot een half uur nadat Def eigenaar ervan overleden is. Vervolgens kan het tot acht uur in de doos worden gehouden tot de patiënt klaar is voor de operatie.