Hechting, de kern van rouw

doorRedactieop 25/11/2009

Het hechtingspatroon dat je opbouwt in je leven, beïnvloedt zowel de
manier waarop je in je leven relaties aangaat als die waarop je rouwt. Of je je veilig voelt bij mensen en hun steun aanvaardt: het is eenvoudig gesteld de basis van gezond rouwen. Om het nog kernachtiger te stellen: alleen mensen helpen bij verdriet.

1. Als veilig gehecht persoon heb je op jonge leeftijd voldoende bescherming en nabijheid gekregen, en zo een veiligheidsgevoel ontwikkeld dat het je mogelijk maakt de wereld als een veilige plek te ervaren om in te leven.

Bij rouw & verlies: wordt de dood van de hechtingsfiguur geaccepteerd als realiteit en wordt erkend dat het leven verdergaat, met al zijn activiteiten, andere en mogelijke nieuwe relaties.

2. Als angstig gehecht persoon heb je geleerd dat je dicht bij mama moet blijven om te overleven. Mama was misschien zelf angstig, controlerend, overbeschermend of soms ongevoelig voor jouw behoeften. Nu voel je je onveilig zonder de nabijheid van anderen en je gaat verwoede pogingen doen om steun, liefde en nabijheid te krijgen door je onder meer aan mensen vast te klampen.

Bij rouw & verlies: als je je niet in staat voelt zelfstandig te leven en te handelen, kan je overspoeld worden door pijnlijke herinneringen en gevoelens. Je denkt vooral negatief over jezelf, je leven en de toekomst waardoor je gevoelig kan zijn voor depressie. Dit kan je rouw verstoren en leiden tot complicaties, met name chronische (aanhoudende) rouw.

3. Als vermijdend gehecht persoon ga je ervan uit dat anderen je niet afdoende kunnen helpen of troosten in crisissituaties. Misschien heb je geleerd dat ouders niet dichtbij kunnen zijn en dat hierom huilen geen zin heeft. Je gaat geen steun zoeken en kiest ervoor het alleen op te lossen, onafhankelijk te blijven.

Bij rouw & verlies: kan het zijn dat je dermate de controle wil behouden dat je geen pijnlijke gevoelens, gedachten en herinneringen aan de overledene toelaat. Deze vorm van rouw kan leiden tot 'afwezige, geremde of onderdrukte rouw'. Daar gaat op den duur zoveel energie in kruipen dat die zich kan uiten via lichamelijke klachten.

Uit: Goed Gevoel november 2009