Helft Belgen durft niet reageren bij hartstilstand

doorRedactieop 23/01/2015

Bijna de helft (47 procent) van de Belgen voelt zich niet in staat om tussen te komen bij een hartstilstand en een kwart van de bevolking zou zich niet op zijn gemak voelen om een defibrillator (AED) te gebruiken. Dat meldt de Belgische Cardiologische Liga vandaag, die een oproep doet aan alle Belgen die ooit een leven gered hebben of gered werden om tot 6 maart te getuigen op www.durf-redden.be.

Met de oproep hoopt de Liga een zo groot mogelijk aantal duo's "redders-geredden" samen te brengen, die vervolgens gehuldigd zullen worden als "Hartridders" tijdens de derde editie van de "Durf redden"-campagne op 12 maart. Eddy Merckx is peter van het evenement.

In Belgiƫ zijn jaarlijks 10.000 mensen het slachtoffer van een hartaanval op straat, op het werk of thuis. Met de verhalen van de "Hartridders" wil de Belgische Cardiologische Liga het grote publiek sensibiliseren over het belang om onmiddellijk te reageren in het geval van een hartstilstand. "Elke gewonnen minuut staat immers voor 10 procent meer overlevingskans", klinkt het.

De emotionele getuigenissen van zowel redders als geredden moeten het grote publiek aanmoedigen om de sleutelelementen van de overlevingsketen te kennen en in de praktijk te kunnen toepassen: 112 bellen, hartmassage toedienen en defibrilleren.

Het project "Durf redden" moet jaarlijks 3.000 Belgen redden die slachtoffer worden van een hartstilstand.