Helft nieuwe mama's slaat ontbijt over om af te vallen

doorLien Buyckop 14/06/2012

Steeds meer vrouwen blijven fervent sporten en diëten tijdens hun zwangerschap, om toch maar niet te veel te verdikken. En ook na de bevalling blijft de strijd tegen de babykilo's gaande. Zo neemt één op de twee pas bevallen mama's niet dagelijks een ontbijt, in de hoop dat ze zo weer zullen vermageren.

De gegevens komen uit een Australische enquête bij meer dan 1.200 nieuwe mama's. Volgens sportpsychologe en nutritioniste Kathleen Alleaume zijn het verontrustende cijfers, maar komt het wel overeen met wat ze in haar praktijk ziet.

Niet veilig
"Ze denken dat ze calorieën vermijden door het ontbijt over te slaan, maar het is eigenlijk omgekeerd. Ze brengen meer schade toe, want het zorgt ervoor dat je later op de dag meer gaat eten", aldus de experte.

Bovendien zorgt zo'n dieet er ook voor dat maar liefst 9 op de 10 zwangere of pas bevallen vrouwen levensbelangrijke voedingsstoffen ontbreekt. "Lijnzaad en visolie bevatten essentiële stoffen, zoals Omega 3-vetten, die belangrijk zijn voor de gezondheid en ontwikkeling van jonge kinderen."

Het uitsluiten van volledige voedingsgroepen, die zogezegd dikmakers zijn, kan dan ook erg schadelijk zijn. "Je kan geen koolhydraatarm dieet volgen als je probeert zwanger te raken of zwanger bent", beklemtoont diëtiste Joanne Turner. "Dat is gewoon niet veilig."

Sporten
Daarnaast zijn er ook gevaren verbonden aan sporten tijdens de zwangerschap. Want hoewel de lichaamsbeweging een positieve invloed kan hebben op de gezondheid van je baby, mag je het niet doen om kilo's te verliezen. Daarom is het geen goed idee om te beginnen met sport, of intensiever te bewegen, als je zwanger bent.

"Als je ervoor niet sportte, dan mag je er ook tijdens je zwangerschap niet mee beginnen", bevestigt professor Gab Kovacs van de Monash University. "Dat kan ernstige problemen veroorzaken, zowel voor jou als voor je baby."