Help je kind door de blok (2)

doorRedactieop 02/06/2009

Voor extra energie
Geneesmiddelen die de werking van de hersenen beïnvloeden - de zogenaamde smart drugs - worden alsmaar populairder. Zelfs provigil of het ADHD-medicijn rilatine worden door studenten steeds vaker gebruikt omde concentratie te verhogen of het energiepeil op te wekken. Helaas is dit niet zonder gevaar. Niet alleen zijn zulke pepmiddelen op lange termijn slecht voor de gezondheid, ook tijdens de examens kan het verkeerd aflopen. De medicijnen kunnen namelijk zorgen voor hartkloppingen, misselijkheid en een hoge bloeddruk, of zelfs een black-out uitlokken op het examen.
Wat kan je dan wel doen, als je ziet dat je kind een extra duwtje in de rug nodig heeft? Ga op zoek naar deze natuurlijke producten:

Ginseng
Ginseng bevordert de opbouw van eiwitten en het concentratievermogen en verzacht lichamelijke en geestelijke belastingen. Ideaal voor tijdens de examens dus. Koop ginsengpreparaten in de supermarkt of maak thee van verse ginsengwortel. Neem een theelepel van de wortel en giet daar kokend water over. Laat dat tien minuten trekken en giet het goedje vervolgens door een zeefje. Geef je student driemaal per dag een kopje van dit aftreksel.

Citroenmelisse
Citroenmelisse helpt bij nervositeit door zijn rustgevende eigenschappen. Het verhelpt ook spanningshoofdpijn, slapeloosheid, een nerveuze maag en rommelende darmen. Een natuurlijk geneesmiddel van melisse, mellisetinctuur, koop je bij de apotheker of in de supermarkt. Van verse melisse maak je weer thee door aan een halve liter water ongeveer twintig gram melisse toe te voegen. Laat tien minuten trekken. Ideaal zijn drie tot vijf kopjes per dag.

Haver
Ook haver of havermoutpap helpt examenvrees te overwinnen. Het is rustgevend en versterkt het zenuwstelsel. Natuurlijke geneesmiddelen met haver zijn te koop onder de naam Avena Sativa-tinctuur. Verse bloeiende haver doe je door de blender, van het verkregen brouwsel neemt je student elke dag twee of drie eetlepels.

Guarana
Guarana bevat guaranine, wat hetzelfde is als cafeïne en dus energieverhogende eigenschappen heeft. Het verbetert ook de mentale alertheid en helpt algemene vermoeidheid te verdrijven. Guarana vind je zowel in capsule- als poedervormbij de apotheker.

Eleutherococcus
Eleutherococcus versterkt het concentratie- en reactievermogen, stimuleert het geheugen en de alertheid. Ook eleutherococcus kan je in capsules verkrijgen bij de apotheker.
Let op: sommige kruiden neem je best niet in combinatie met andere medicatie. En ook bepaalde gezondheidscondities gaan niet altijd samen met natuurlijke geneesmiddelen. Je vraagt dus best raad aan je arts of apotheker voor je je studerende zoon of dochter natuurlijke studeerhulpjes voorschotelt.

Teleblok
Teleblok is een gratis hulplijn voor studenten tijdens de examenperiode. Ze vinden er een luisterend oor voor hun problemen. De lijn draait op vrijwilligers, er zijn dus geen deskundigen bij betrokken. To ch kan een goed gesprek,eventueel anoniem, zorgen voor nieuwe moed. Ook ouders kunnen hier terecht.

Examenzorgen? Teleblok 0800/13.144
Teleblok is bereikbaar vanwoensdag 20 mei tot en met donderdag 25juni 2009,van 11 uur tot 23 uur en dit elke dag, ook in het weekend.

Uit Goed Gevoel mei 2009, door Mieke D'hondt