Herken jij het verschil tussen stress en angst?

doorNathalie Goossens McCannop 26/02/2014

Of het nu om een deadline op het werk gaat, een familieruzie of een belangrijke beslissing die genomen moet worden, we hebben allemaal wel eens last van een of andere vorm van stress. Het is ook eigen aan de mens om deze gevoelens wel eens te overdrijven. Termen als 'paniekaanvallen' en 'angst' worden vaak foutief geassocieerd met stress, maar hoe weten we nu het verschil?

David Spiegel van de Amerikaanse Stanford Universiteit verklaart aan de Huffington Post dat de grens tussen stress en paniek vaak onduidelijk is, maar dat deze emoties een verschillende invloed hebben op ons lichaam en ook een aparte oorzaak. Hij somt vijf verschillen op tussen stress en angst: 

1. Stress en angst hebben vaak dezelfde fysieke symptomen

Of je nu gespannen bent of er meer aan de hand is, stress of angst brengen vaak dezelfde gevoelens van gejaagdheid met zich mee. Ze kunnen allebei zorgen voor een verhoogde hartslag, een versnelde ademhaling en af en toe ook gespannen spieren. De gelijkenissen nemen af wanneer de angst overgaat naar paniekaanvallen, wat ernstigere symptomen met zich mee brengt zoals rillingen, hoofdpijn, opvliegers en pijn in de borst.

2. De oorzaak van acute stress verschilt van de oorzaak van angst
Hoewel er zeker een overlapping is tussen stress en angst of paniek, zijn het uiteindelijk twee emoties die een verschillende oorzaak hebben. Bij stress weten we doorgaans waar we ons zorgen over maken, maar bij angst worden we ons minder bewust van waar we angstig om zijn op het moment zelf en wordt de reactie het probleem.

3. Angst komt vaak voort uit paniek
Fobieën voor gebeurtenissen, activiteiten of sociale situaties zorgen ervoor dat het individu in paniek raakt wanneer hij geconfronteerd wordt met een dergelijke situatie. Angst zorgt ervoor dat mensen datgene wat hen angstig maakt gaan vermijden, wat de situatie erger kan maken.

4. Acute stress heeft vaak een externe oorzaak
Bij stress weet je doorgaans wat de oorzaak is: een nakende deadline, rekeningen betalen of de kinderen ophalen. Het zijn externe factoren die je een voor een kan afhandelen. Schuif het idee van multitasking aan de kant en bekijk wat je wel kan doen en wat niet.

5. Angst en stress worden vaak door elkaar gebruikt, maar zijn twee verschillende ervaringen
Per definitie worden angst en stress gecategoriseerd als twee aparte gevoelens. De stress die we in ons dagelijks leven ervaren wordt geassocieerd met frustratie en nervositeit, terwijl angst voortkomt uit een gevoelen van onbehagen en zorgen. Het belangrijkste verschil tussen de twee termen is het gevoel van hulpeloosheid. Bij stress, heb je nog steeds het gevoel in controle te zijn en je problemen te kunnen overkomen. Door aan de taken die je stress bezorgen te beginnen, overkom je het gevoel van hulpeloosheid.