Hersenen verklappen wanneer we bluffen

doorElke De Pourcqop 06/07/2012

Ook al hou je je gezicht perfect in de plooi, minstens één lichaamsdeel verraadt dat je gaat bluffen en het is niet het minste: de hersenen. Dat werd aangetoond door hersenscans tijdens een pokerspel. Het straffe? Het werkt alleen als je speelt tegen andere mensen.

Het 'verradende' onderdeel is een heel klein gebied in de hersenen genaamd 'temproal parietal junction', kortweg TPJ. Het werd gevonden door computeralgoritmes los te laten op de hersenactiviteit: daardoor kon gevonden worden dat slechts één gebiedje wordt gebruikt bij het nemen van blufbeslissingen bij een menselijke tegenstander.

Bij een spel tegen een computer, wordt het hersengebied zelfs niet actief. Dat komt omdat het hersengebied afhankelijk is van sociale informatie: als de tegenstander niet waardig is, is de beslissing om al dan niet te bluffen ook quasi betekenisloos. Is de tegenstander wél waardig, dan wordt het gebied actief.

"De TPJ ligt op een kruispunt van informatiestromen: het combineert biologische informatie en aandachtsinformatie, zoals 'Is dat een ander mens?'", legt postdoctoraatsstudent McKell Carter van het Duke centre for Interdisciplinary Decision Science uit. "Mensen besteedden veel meer aandacht aan de tegenspeler als hij menselijk is, dat komt voort uit onze nood om sociaal te zijn."

 "Er zijn fundamentele neurologische verschillen in het nemen van beslissingen in sociale en niet-sociale situaties. Sociale informatie zorgt ervoor dat de hersenen dan ander werken, en het is zowel voor wetenschappers als politici belangrijk om te weten wanneer we een beslissing sociaal of niet-sociaal benaderen", legt psychologieprofessor Scott Huettel van Duke uit. "Het kan leiden tot inzichten over collaborateurs, uitdagers en fenomenen als empathie of dehumanisatie."

Het bijzondere is dat het bluffen te zien was in de hersenen nog voor er gespeeld werd: de simpele beslissing volstond.