Het alternatief voor antibiotica

doorRedactieop 27/05/2010

Wij Belgen slikken te veel en te snel antibiotica, waardoor we ons immuunsysteem onnodig overbelasten. Ontdek hier welke zachte alternatieve middelen je kan inzetten in de strijd tegen vijf veel voorkomende bacteriële infecties.

Artsen schreven vroeger heel gemakkelijk antibiotica voor; een bezoek aan een dokter was voor veel patiënten ook niet grondig genoeg geweest als ze geen voorschrift voor antibiotica meekregen.

Dat te frequente en dus foute voorschrijven van antibiotica heeft er op den duur, en niet alleen bij ons, want het is duidelijk een wereldwijd probleem, voor gezorgd dat alleen de zwakste bacteriën nog kunnen worden aangepakt door antibiotica. De zwaarste en hardnekkigste bacteriën reageren er simpelweg niet meer op. Een catastrofe voor de volksgezondheid dus, waar dringend iets aan moest worden veranderd.

Hier in Vlaanderen hebben we het aan moedige pioniers zoals professor microbiologie Herman Goossens van het Antwerpse UZ te danken dat er grote campagnes werden gevoerd tegen het overdreven gebruik van antibiotica. Bijna op zijn eentje slaagde hij erin de publieke opinie over dit medische onderwerp in minder dan een decennium te doen keren door de overheid te adviseren bij de juiste sensibiliseringscampagnes. De boodschap?

'Opgelet, alleen gebruiken indien nodig. Antibiotica hebben geen zin bij griep, bronchitis of verkoudheid' (de slogan bij de laatste campagne, met het jongetje dat nodeloos zwembandjes draagt; zie ook www.gebruikantibioticacorrect.be). Die boodschap is cruciaal. Gebruik alleen antibiotica bij bacteriële infecties waarvan je arts oordeelt dat ze alleen met antibiotica kunnen worden bestreden.

DE ZACHTE ALTERNATIEVEN
Gelukkig voor al diegenen die liever geen antibiotica nemen tenzij absoluut noodzakelijk, geeft je lichaam je nog even de tijd om natuurlijke remedies in te zetten vooraleer de dokter definitief het oordeel 'antibiotica nemen, nu!' velt.

De natuurgeneeskunde heeft heel wat middelen als eerstelijnsverdediging in voorraad wanneer je de eerste symptomen voelt opkomen. Als die symptomen ondanks het nemen van deze natuurlijke middelen 24 uur na het uitbreken ervan niet verdwenen zijn of als de thermometer 38° C aanwijst, dan is het noodzakelijk een arts te raadplegen.

ALS HET VOELT ALS EEN KEELONTSTEKING
- Gorgel met essentiële olie van bittere sinaasappels en zout water
Beide substanties werken antibacterieel en ontstekingswerend. In een recente studie gepubliceerd in het vakblad 'Phytomedicine' (International Journal of Phytotherapy and Phytopharmacology) kwamnaar voor dat bittere sinaasappels één van de vijf planten van de onderzochte 172 waren die een bacteriële groei konden stopzetten.

Doen: Doe een druppel van een essentiële olie van bittere sinaasappels en 1/4 theelepel zout in een halve kop warm water en gorgel tweemaal per dag met deze substantie (niet inslikken!).

-Gebruik een tinctuur of capsulemet echinacea en/of geelwortel
Beide kruiden bereiden het lichaam voor om voluit tegen keelontsteking te vechten. Echinacea geeft een boost aan je immuunsysteem, de geelwortel (Hydrastis canadensis) bevat een antibacterieel bestanddeel.

- Drink ontstekingsremmende thee

Olmenbast, zoethout en echte heemst (Althaea officialis) werken allemaal verzachtend, en roepen de ontsteking een halt toe die het makkelijk maakt voor bacteriën om zich vast te hechten aan de slijmvliezen in de keel.

Als het voelt ALS EEN SINUSINFECTIE
- Neem een supplement met beta-caroteen
Beta-caroteen is een voorloper van vitamine A die helpt om de slijmvliezen te genezen die geïnfecteerd geraken door sinusitis. Het is veiliger om beta-caroteen te nemen dan zuivere vitamine A.

- Maak je sinussen vrij met druivenpitextract
Recent wetenschappelijk onderzoek toont aan dat druivenpitextract werkt tegen een tiental bacteriënstammen. Het regelt ook de sinusinfectie door de productie van histamine door het lichaam terug te brengen. (Histamine is de stof die allergieën
veroorzaakt.)

- Neem een NAC-complex (N-acetyl-cysteine). Dit aminozuurcomplex activeert de witte bloedcellen in het ademhalingskanaal; het doet de werking van antioxidanten toenemen en de slijmvliezen ontzwellen.
Aanbevolen: Lysomucil 200 mg.

ALS HET VOELT ALS EEN BLAASONTSTEKING
- Probeer een tinctuur van brandnetelblad
Brandnetel is een heel effectief middel tegen urineweginfecties. De bladeren ervan werken vochtafdrijvend, en op die manier kunnen ze helpen de bacteriën die zich in de urineblaas hebben gesetteld zo vlug mogelijk af te voeren, zodat ze de nieren niet bereiken. Ook de aanwezige chlorofyl in de bladeren doet de infectie in het urinekanaal afnemen.

- Drink ongezoet cranberry- of blauwebessensap
De werkzame stoffen in cranberrysap zorgen ervoor dat de E.coli (de bacterie die verantwoordelijk is voor de urineweginfectie) zich niet kan vasthechten aan het urinekanaal.

- Neem een complex met uva ursi (berekruid)
Dit kruid werkt ontsmettend bij urineweginfecties omdat de actieve bestanddelen erin, zoals arbutine, de bacteriën verhinderen zich te vermenigvuldigen. Een recente Zweedse studie toont aan dat vrouwen die een uva ursi-complex namen gedurende één maand, dat jaar geen urineweginfectie meer kregen.

- Maak een thee van weegbreezaad

Weegbree verkoelt en reduceert de ontsteking in de blaas, zodat het moeilijker wordt voor bacteriën om daar verder te floreren. Het bevat ook acubine, een samenstelling die ervoor gekend staat de E.coli-bacterie te bestrijden. Net als bij de brandnetel werken de zaden van de weegbree vochtafdrijvend, en zorgen ze er met andere woorden voor dat de infectie de nieren niet bereikt of geen algemene bloedinfectie kan veroorzaken.

Doen: Neem één kop kokend water en doe er twee theelepels weegbreezaadjes in, en laat vijftien tot twintig minuten trekken. Drink daarna met kleine slokken.

ALS HET VOELT ALS EEN OORONTSTEKING
- Gebruik quercetine
Quercetine is een natuurlijke antioxidant (die voorkomt in kappertjes, appels, rode wijn, broccoli, boerenkool, sperziebonen, tomaat en uien) die ook in supplementvorm bestaat. Het is een krachtige ontstekingsremmer en wordt vaak gebruikt als een anti-histaminicum bij de bestrijding van ademhalings-, sinus- en oorproblemen.

- Kauw op xylitol kauwgum
Werkt antibacterieel, vooral op de ziektekiemen die een oorinfectie veroorzaken.

- Kies een juist enzymesupplement

Als je ze neemt op je nuchtere maag dan kunnen dezelfde enzymen die zorgen voor een goede spijsvertering ook de productie van slijm afbreken en vertragen, zodat de oren verlost geraken van hun bacteriën. Het enzym bromelaïne in het bijzonder heeft veel antibacteriële en antivirale eigenschappen, en is perfect te verkrijgen als supplement.

ALS HET VOELT ALS EEN BRONCHITIS

- Neem tijmtabletten
Het bestanddeel thymol in tijm desinfecteert heel snel de bacteriën die verantwoordelijk zijn voor je bronchitis.
Aanbevolen: Thymotabs (Tilman).

- Drink vlierthee

Een extract van de vlierbloesemplant werkt in eerste instantie antiviraal, maar er is ook aangetoond dat het in staat is bacteriële groei tegen te gaan.

Doen: Neem één kop kokend water, doe er één theelepel vlierbloesem en 1/2 theelepel vlierbessen in en laat gedurende tien minuten trekken. Voeg er dan een halve theelepel honing aan toe. Drink twee à drie kopjes per dag.

- Probeer een tinctuur van Elecampane

Elecampane wordt vooral gebruikt bij acute bronchitis, zeker wanneer de patiënt grote hoeveelheden groen-geel flegma ophoest. Meestal is in dit stadium dan ook al een antibioticum vereist, maar de Elecampane kan voor een antibacteriële ondersteunende werking zorgen.

Uit Goed Gevoel mei 2010 door Flow.