Het antwoord op de ei-allergie van je kind?

doorLynn Formesynop 19/07/2012

Experten stellen dat ongeveer 2,5 procent van alle kinderen allergisch is aan eieren, wat van deze intolerantie een van de meest voorkomende voedselallergieën maakt. In een nieuw onderzoek werd ontdekt dat immunotherapie wel eens het antwoord zou kunnen zijn: door kinderen beetje bij beetje ei te laten eten, kunnen ze een tolerantie opbouwen en de allergie zelfs integraal wegwerken.

Onderzoekers van de universiteiten van North Carolina en Arkansas hebben deze immunotherapie getest bij 55 kinderen die allergische zijn aan eieren. De ouders kregen ei in poedervorm mee naar huis om te vermengen met het voedsel van hun kind. Ze bouwden gestaag op tot ze dagelijks aan een derde van een ei zaten.

Resultaat?
Na 22 maanden 'ei-therapie' kon 75 procent van de kinderen makkelijk het equivalent van 2 eieren eten zonder enige vorm van allergische reactie. Nog een maand later werden de kinderen opnieuw getest, terwijl ze de intensieve immunotherapie niet meer volgden. Van deze groep kon nog steeds 28 procent ei eten zonder te reageren. Ze werden dan ook allergievrij verklaard.

"De allergische respons reduceren zorgt voor minder angst en stress bij ouders rond situaties waar kinderen ongewild worden blootgesteld aan eieren, bijvoorbeeld op school of bij vriendjes thuis", stelt dokter Stacie Jones.

Probeer dit (nog) niet thuis
"Deze studie geeft ons hoop dat een effectieve behandeling binnen handbereik is", klinkt het. Gelijkaardige testrondes met pindanoten toonden ook al positieve resultaten.

Toch waarschuwen de onderzoekers dat het nog te vroeg is om deze tactiek thuis te proberen. Daarvoor is er eerst nog nood aan meer onderzoek, want van de 55 kinderen moest een goede 15 procent vroegtijdig stoppen als gevolg van allergische reacties, die best risicovol kunnen zijn wanneer ze buiten het kader van een gecontroleerde studie vallen.