Het antwoord op gevreesde infecties in ziekenhuizen?

doorLynn Formesynop 22/10/2012

Wereldwijd lopen elk jaar miljoenen mensen infecties op tijdens hun verblijf in het ziekenhuis. Alleen al in Amerika worden elk jaar 1,7 miljoen besmettingen geteld, die bovendien goed zijn voor een plaats in de top 5 van doodsoorzaken. Uit een nieuw onderzoek blijkt dat een specifieke frequentie van UV zo goed als alle ziekenhuisbacteriën kan uitroeien.

Wetenschappers van het Duke Infection Control Outreach Network (Dicon) namen vijf objecten in ziekenhuiskamers onder de loep die veel worden aangeraakt (bedsteun, afstandsbediening, toilet). In elk van de kamers had bovendien net een patiënt gelegen die besmet was met één van de gekende ziekenhuisbacteriën (VRE, C difficile, Acinetobacter en MRSA).

In een volgende stap werd een machine in de kamers gebracht met acht lampen die kortgolvige uv-stralen (uv-c) uitzenden. De straling werd in elke kamer 25 tot 45 minuten gebruikt. Achteraf werden alle geselecteerde objecten opnieuw onderzocht en uit de resultaten blijkt dat zo goed als alle bacteriën waren uitgeroeid, ook op plaatsen die niet rechtstreeks waren blootgesteld aan het licht.

Uv-licht
"We hebben met ons onderzoek kunnen aantonen dat uv-licht de gevaarlijke 'beestjes' met maar liefst 90 procent reduceert", verklaart Deverick Anderson, co-directeur van Dicon. "In een wereld waar infecties steeds vaker resistent worden tegen antibiotica, kan uv een belangrijke aanwinst zijn voor het arsenaal van een ziekenhuis", klinkt het.

Deze kortgolvige uv-stralen worden eveneens toegepast in de voedselindustrie om bacteriën te doden in voeding en water én kennen daarnaast ook al toepassingen in de medische sector, meerbepaald voor het steriliseren van materiaal. De uitbreiding naar volledige ziekenhuiskamers zou volgens experts wel eens een broodnodige nieuwe standaard kunnen worden. Aangezien de lichtbehandeling nog niet vergeleken werd met de normale reinigingsmethode in ziekenhuizen, benadrukken de onderzoekers dat uv-licht zeker niet als enig ontsmettingsmiddel mag worden ingezet.