Het bed met je partner delen is toch goed voor je

doorEllen Provoostop 06/06/2012

Ondanks snurkfrustraties en discussies over het deken is 's nachts het bed met je partner delen dan toch goed voor je, want het geeft een boost aan je mentale welzijn, dat beweren experts althans.

Mensen die samen slapen halen hier heel wat psychologische voordelen uit, ook hebben ze een betere gezondheid, aldus onderzoekers aan de universiteit van Pittsburgh. Uit eerdere enquĂȘtes blijkt dat snurken, nachtelijke e-mails en ruzies over de kampertemperatuur zorgen dat koppels steeds vaker in een aparte kamer of bed slapen. Maar samen in bed liggen maakt dan weer dat je je veilig voelt, je minder stress hebt en voor een gevoel van verbondenheid zorgt.

Hormonen
Dit komt namelijk doordat samen slapen het niveau van het knuffelhormoon oxytocine verhoogt en het stresshormoon cortisol verlaagt. Dit versterkt de emotionele band tussen koppels en beperkt stress. Daarnaast verlaagt dit de kans op ontstekingen die hartziekten, depressies en autoimmuunziekten kunnen veroorzaken.

Voor- vs nadelen
Een andere studie toonde aan dat een andere lichaamsklok en nachtelijk wroeten dames 's nachts wakker houdt. Experts zeggen echter dat de psychologische voordelen van het bed delen groter zijn dan de nadelen van de nachtelijke storingen. "Vrouwen hebben veel baat bij de aanwezigheid van een man in bed, zelfs al kost dit hen minuten of zelfs uren van hun nachtrust", aldus vorser John Dittami.